С милиарди работници по домовете си и бездействащи фабрики в началото на април, ежедневните въглеродни емисии спадат със 17% в сравнение със средните стойности за 2019 г., показва проучване на екип от международни учени, публикувано този месец. Това е страхотно. За съжаление, това ни връща само до нивата от 2006 г. и е временно, пише "Блумбърг". 

За още по-болезнено напомняне за мащаба на задачата за климата, помислете, че за 2020 г. същите изследователи от Университета в Източна Англия и Станфорд изчисляват, че блокирането заради коронавируса ще доведе до намаляване на емисиите от около 4% до 7% - такъв спад ни трябва всяка година, за да ограничим затоплянето до 1,5 градуса по Целзий, най-смелата глобална цел. Предизвикателството е ясно. Така че защо изоставяме основен съществуващ източник на нисковъглеродна мощност извън дискусиите за екологични стимули, както изглежда, че направи Европейският съюз миналата седмица?

Ядрената енергия е силно поляризираща, геополитически чувствителна и не без риск, но също така е надежден източник на чиста енергия, която може да измести изкопаемите горива и ефективно да работи в тандем с възобновяемата енергия. Вярно, че новите централи се оказаха бавни и скъпи. Ако управлявате проектите много по-добре и по-малко взаимодействате с моделите, това може да се промени.

Със сигурност можем да поддържаме съществуващите реактори действащи, разумно и евтино. Малките модулни централи, които вече са в процес на изграждане, също могат да допринесат за промяна. Оставянето на ядрената програма извън дневния ред в разискванията относно пост-пандемичното възстановяване и въглеродните емисии е грешка.

Просто е, тук става въпрос за емисии. Трябва да направим производството на електроенергия по-екологично, за да може това от своя страна да се превърне в нисковъглероден източник на енергия за транспорт, отопление и други. Атомната енергия наистина генерира емисии по време на части от жизнения си цикъл, като добив на уран. Все пак в световен мащаб той спестява 63 метрични гигатона въглероден диоксид от 1971 до 2018 г., според Международната агенция по енергетика - МАЕ.

Без него, емисиите от производството на електроенергия биха били с 20% повече. Но вместо да се увеличава, когато искаме по-чисти мощности, тя бързо избледнява на Запад, когато остаряващите централи се затварят и често се заменят с евтин газ. Все пак генарирането на ядрена енергия нарасна с 2,4% през 2018 г., най-бързият й растеж от 2010 г. - но само благодарение на Китай.

Не че слънчевата енергия и вятърът не са в състояние да заменят изкопаемите горива. Те постигнаха огромен напредък и разходите намаляха драстично. Без ядрена енергия обаче, постигането на преход в необходимите времеви рамки изисква извънредни допълнителни усилия и разходи - около 1,6 трилиона долара допълнителни инвестиции в електроенергийния сектор на напредналите икономики между 2018 и 2040 г., според МАЕ. Това е много дори от орган, който досега не е подценявал възобновяемите енергийни източници. Също така губи и съществуващ ресурс.

За да намалят вредните емисии за електроенергия с 45%, необходими за поддържане на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий, ще е необходимо до 2030 г. да се добавят цели четири пъти повече от общия слънчев и вятърен капацитет, построен през последните две десетилетия, изчисли основателят на BloombergNEF Майкъл Лиебрейх. Като добавим транспорт, отопление и промишленост, това би довело до нужда от 15 пъти повече от сега инсталирания капацитет.

Междувременно МАЕ смята, че вятърният и слънчевият капацитет се е увеличил с около 580 гигавата в напредналите икономики през последните две десетилетия - и това компенсиране на ядрения спад ще означава добавяне на пет пъти повече през следващите 20 години.

За осъзнаете мащаба, вижте примера на Лиебрейх: През 2018 г. германската АЕЦ EON SE Isar-2 в Бавария произвежда почти същото количество чиста енергия, колкото всички вятърни турбини в Дания. След това помислете, че ядрената енергия се произвежда повече от 90% от времето - надеждна база предвид колебанията на вятъра и слънчевата енергия - и заема доста по-малко пространство.

Ами икономиката? Тук картината е по-малко положителна. Докато цената на слънчевата енергия се понижава, ядрената се повишава. Удължаването на живота на съществуващите централи, където е възможно, все още не е достатъчно, а и много от тези остаряващи централи вече са напълно амортизирани.

Устойчивото намаляване на въглеродните емисии обаче изисква нови централи - а индустрията сама по себе си не си помага. Опитът през последното десетилетие е възпиране на бъдещо строителство, с редки изключения като Великобритания. Проектите са надраснали себе си и разходите са нараснали. Най-ужасните примери са АЕЦ Фламанвил на Electricite de France SA, която вече изостава десетилетие зад графика и се очаква да започне около 2023 г .; и реакторът Hinkley Point C в Англия, който също закъснява и се базира на цена на енергията от 92,50 паунда (114 долара) за мегаватчас през 2012 г., гарантирано за 35 години. Дори Китай е засегнат от закъснения в Тайшан.

Нищо от това обаче не бива да затруднява дискусията за това как да го направим по-добре, с повече стандартизация на дизайна, иновации или просто чрез повтаряне на доказани строителни практики, както предлага в свое проучване Технологичния институт в Масачузетс през 2018 г. Включването на ядрената енергия в планове за екологично възстановяване може да ускори този процес. Тласъкът към по-малки модулни реактори също ще помогне, въпреки че широкомащабното приложение може да отнеме известно време.

Популярните притеснения относно безопасността, отпадъците и извеждането от експлоатация са разбираеми - дори ако сравнението на смъртните случаи на терават час показва, че други форми на енергия са далеч по-смъртоносни, предвид замърсяването на въздуха и промишлените аварии.

Тук се набърква и геополитиката, тъй като Китай и Русия ентусиазирано използват субсидирани проекти като дипломатически инструменти. Засега обаче АЕЦ трябва да е опция на масата. Цената, която ще платим заради въглеродните емисии от игнорирането на ядрена енергия е твърде голяма.

САЩ решили да изтласкат Русия и Китай от пазарите за ядрени технологии

САЩ решили да изтласкат Русия и Китай от пазарите за ядрени технологии

САЩ щели да навлязат на пазари, доминирани от държавни компании на Русия и Китай