Действащият министър на търговията на талибаните в Афганистан се срещна с външния министър на Пакистан в Исламабад. Това става ясно от изявление на афганистанското посолство днес, съобщава "Ройтерс".

По време на срещата си двамата са обсъдили експулсирането на нелегални мигранти от страна на Пакистан, по-конкретно хилядите афганистански граждани, които са изпратени обратно в страната си.

Посещението се провежда по-малко от седмица, след като Пакистан заяви, че ходът му за експулсиране на стотици хиляди афганистанци без документи е отговор на нежеланието на ръководената от талибаните администрация да действа срещу екстремистите, използващи Афганистан за извършване на нападения в Пакистан.

Представители на талибаните твърдят, че нападенията, породени от екстремизъм е вътрешен въпрос за Пакистан и призоваха Исламабад да спре депортирането на афганистански граждани.

Талибаните се възмутиха от заплахата за експулсиране на афганистански мигранти от Пакистан

Талибаните се възмутиха от заплахата за експулсиране на афганистански мигранти от Пакистан

Според талибаните проблемите със сигурността на Пакистан са вътрешни

"Бяха обсъдени двустранната търговия, особено блокираните стоки на (афганистански) търговци в пристанище Карачи, безпроблемното прехвърляне на собствеността на бежанци в (Афганистан) и свързаните с това въпроси", се казва в изявление на посолството на Афганистан в Исламабад относно срещата на действащия министър на търговията Хаджи Нурудин Азизи със служебния външен министър на Пакистан Джалил Абас Джилани.

Афганистанските граждани, които бяха върнати в Афганистан, разказват, че има ограничения върху изнасянето на пари и имущество в Афганистан от Пакистан.

Министерството на външните работи на Пакистан заяви, че Джилани е предал съобщението, че "пълният потенциал за регионална търговия и свързаност може да бъде използван с колективни действия срещу тероризма".

Миналия месец Пакистан определи начална дата 1 ноември за експулсирането на всички хора, които нямат документи, включително стотици хиляди афганистанци. Той се позовава на съображения за сигурност, отхвърляйки призивите за преразглеждане от страна на ООН, правозащитни групи и западни посолства.

Как Пакистан планира да експулсира над 1 милион афганистанци

Как Пакистан планира да експулсира над 1 милион афганистанци

Пакистан обяви крайния срок в сряда на 3 октомври, давайки на повече от милион души около четири седмици да се преместят.

Хуманитарни организации вдигнаха тревога относно лошите условия, пред които са изправени много афганистанци, които наскоро са се завърнали. Те нямат особени ресурси, а зимният сезон започва. Много от тях остават в претъпкани приюти близо до границата, управлявани от НПО и талибанските власти.

Според министерството на външните работи на Афганистан изпълняващият длъжността министър на търговията на талибаните също ще проведе тристранна среща с представители на Пакистан и Узбекистан днес.

Дневният ред на тристранната среща не е ясен, но трите страни работят по планове за търговски транзит и железопътни връзки между Южна и Централна Азия, които ще преминават през Афганистан.

Афганистански мигранти масово напускат Пакистан ден преди дадения им краен срок

Афганистански мигранти масово напускат Пакистан ден преди дадения им краен срок

От утре изтича крайния срок, който пакистанското правителство даде на нелегалните жители в страната да напуснат, като в противен случай биха били депортирани