Делегация от президенти на седем африкански страни може да посети Украйна и Русия тази седмица, разкри източник пред ТАСС.

Целта е да бъде обсъдена инициативата за мир.

"Африканските лидери могат да направят пътуването тази седмица. Първо в Украйна, а след това и в Русия", посочи източникът.

Запитан кога ще се състои евентуалната визита, той отвърна, че "те ще дойдат в Русия след Международния икономически форум в Санкт Петербург".

Международният икономически форум в Санкт Петербург е най-големият икономически форум в Русия и ще се проведе от 14 до 17 юни.

Южна Африка отказва да е пешка на шахматната дъска между Русия и Запада

Южна Африка отказва да е пешка на шахматната дъска между Русия и Запада

Страната няма да бъде въвлечена в съревнование между световните сили

На 16 май южноафриканският президент Сирил Рамапоса съобщи, че правителствата на Русия и Украйна са се съгласили да приемат африканска делегация в търсене на мирно уреждане на военния конфликт. Очакваше се шест африкански държави да бъдат включени в мисията за мир - Египет, Замбия, Република Конго, Сенегал, Уганда и Южна Африка. Впоследствие Коморските острови - настоящият председател на Африканския съюз, също бяха добавени към този списък.

Няколко страни предложиха да посредничат за мир между Русия и Украйна, включително Китай, чийто специален пратеник направи обиколка из Европа в края на май в опит да събере подкрепа за плана на Пекин.

Въпреки че подробности за африканския план не са обявени публично, южноафриканският президент Сирил Рамапоса заяви, че украинският президент Володимир Зеленски и руският лидер Владимир Путин са се съгласили да се срещнат с африкански лидери.

Москва също ще посрещне африканската мисия за мир

Москва също ще посрещне африканската мисия за мир

Русия е готова да изслуша всяко предложение за разрешаване на войната