Няма панацея за войната в Украйна. Това заяви специалният пратеник на Китай по време на посещението си в Киев, съобщава "Ройтерс".

Той обаче призова всички страни да създадат условия за мирни преговори.

Специалният представител по евразийските въпроси Ли Хуей беше в украинската столица във вторник и сряда, където обмени мнения с президента на Украйна Володимир Зеленски, украинския външен министър и други висши служители относно начините за прекратяване на украинско-руския конфликт чрез политическо уреждане, посочват от китайското външно министерство.

Китай ще разговаря с всички за постигането на мир в Украйна

Китай ще разговаря с всички за постигането на мир в Украйна

Пекин нито ще наблюдава безучастно, нито ще налива масло в огъня

"Китай желае да насърчи международната общност да формира най-големия общ знаменател за разрешаване на украинската криза и сам полага усилия за спиране на сраженията, постигане на примирие и възстановяване на мира възможно най-скоро", отбелязват от ведомството.

Те подчертават, че Китай винаги е играл конструктивна роля за облекчаване на хуманитарната ситуация в Украйна по свой начин и ще продължи да ѝ оказва помощ в рамките на възможностите си.

Вчера украинският външен министър заяви на Ли, че Киев няма да приеме никакви предложения за прекратяване на войната, които предполагат загуба на територия или замразяване на конфликта.

Украйна смята да използва Китай като лост да спечели войната

Украйна смята да използва Китай като лост да спечели войната

Киев е решен да продължи диалога с Пекин

Ли, който е бивш посланик в Русия, ще посети също Полша, Франция, Германия и накрая Русия по време на дългата си обиколка. Той е най-високопоставеният китайски служител, посетил Украйна след нахлуването на руските сили през февруари 2022 г.

По време на посещението на Ли в Киев бяха обсъдени и отношенията между Пекин и Киев, като двете страни се споразумяха да работят за запазване на взаимното уважение и да продължат с взаимноизгодно сътрудничество, допълват от китайското външно министерство.

Посочва се, че и двете правителства са се обединили около мнението, че скорошния телефонен разговор между президентите Си Дзинпин и Зеленски е посочил посоката за развитие на отношенията.