Министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба е предложил на Китай да стане гарант за сигурността на страната, съобщи информационната агенция Синхуа.

"В момента Украйна проучва възможността да получи гаранции за сигурност от постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН, включително Китай. Нашето предложение към Китай да стане един от гарантите за сигурността на Украйна е знак за нашето уважение и доверие към Китайската народна република", е заявил дипломатът пред китайската информационна агенция.

Предложението за създаване на международен механизъм за гаранции за сигурността на Украйна беше представено официално от Киев за първи път по време на разговори с руска делегация в Истанбул в края на март. Ако бъде създаден такъв механизъм, Украйна ще се ангажира, наред с други неща, да не се присъединява към никакви военно-политически съюзи. Разговорите в Истанбул са последната лична среща между двете делегации. Оттогава те общуват чрез видеоконференция и обсъждат подробностите за бъдещите преговори и списъка с документи, които трябва да бъдат подготвени за тях. В разговор със Синхуа Кулеба признава, че процесът на преговорите се е усложнил.

Кулеба също така призовава китайските власти да убедят Русия да спре войната. "Отново призоваваме Китай да повлияе на Русия незабавно да спре войната срещу Украйна", заяви украинският външен министър.

Китай: С Русия градим нов модел на международните отношения

Китай: С Русия градим нов модел на международните отношения

Той включвал избягване на конфронтации или обединяване срещу трети страни

"Не се съмняваме, че китайската страна не желае ситуацията в Украйна да се развива така, както е в момента. Също така смятаме, че тази война не е в интерес на Китай. Световната продоволствена криза и икономическите проблеми, причинени от нахлуването на Русия в моята страна, представляват сериозна заплаха за китайската икономика", заяви Кулеба пред китайската информационна агенция.

По-рано руският външен министър Сергей Лавров също говори за китайската агенция. Според него руската и украинската делегация обсъждат евентуален проект на договор "почти всеки ден".

Той спомена и Китай като една от страните, които биха могли да станат гарант в бъдещо споразумение.

"Решаването на украинския въпрос би допринесло значително за намаляване на военното и политическото напрежение в Европа и света като цяло. Едно от възможните решения би могло да бъде създаването на агенция-гарант, която да включва постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН, включително Русия и Китай", каза Лавров.

FT: Китай се опасява от американски санкции

FT: Китай се опасява от американски санкции

Ограничават валутните операции за обикновените китайци