Британският външен министър Лиз Тръс предупреди, че ако Китай не играе по глобални правила, това ще прекъсне издигането му като суперсила, съобщава Агенция Ройтерс. Тя добави, че Западът трябва да е гарант за защитата на Тайван.

Подновявайки призива си за засилване на НАТО, Тръс каза, че действията за изолиране на Русия от световната икономика в отговор на нейното нахлуване в Украйна са доказали, че достъпът до пазара до демократичните страни вече не е даденост.

"Страните трябва да играят по правилата. И това включва Китай", заяви Тръс в реч в Mansion House в Лондон.

Великобритания, шестата по големина икономика в света, е по-слаба от Китай в икономическо и военно отношение, но вярва, че чрез мека сила и стратегически съюзи може да помогне да убеди Пекин да играе по правилата на нова, по-динамична международна система.

Китай пак осъди едностранните санкции, но не спомена Русия

Китай пак осъди едностранните санкции, но не спомена Русия

Икономическото разединяване не било работещо

Икономическият и военен възход на Китай през последните 40 години се счита за едно от най-значимите геополитически събития в последно време, наред с падането на Съветския съюз през 1991 г., което сложи край на Студената война.

Но Тръс каза, че по-нататъшното му израстване не е неизбежно. "Те няма да продължат да се развиват, ако не играят по правилата", допълни тя.

"Китай се нуждае от търговия с Г-7. Ние представляваме около половината от световната икономика. И имаме избор", каза тя.

Отново напрежение около Тайван

Отново напрежение около Тайван

Причината е американски боен кораб

"Ние показахме с Русия вида избор, който сме готови да направим, когато международните правила бъдат нарушени.

По-рано този месец министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън каза, че Китай трябва да убеди Русия да помогне за прекратяване на войната в Украйна или да се изправи пред загуба на авторитет в света.

Пекин заяви, че твърдо се противопоставя на свързването на войната в Украйна с отношенията си с Москва и че ще защитава правата на китайски лица и компании.

Тръс заяви, че НАТО трябва да има глобална перспектива, която да обхваща и демокрации извън нейното членство, като посочи Тайван като пример. "Трябва да предотвратим заплахите в Индо-Тихоокеанския регион, като работим със съюзници като Япония и Австралия, за да гарантираме, че Тихият океан е защитен", добави външния министър.

"Трябва да гарантираме, че демокрации като Тайван са в състояние да се защитят."

Китай казва, че Тайван, който смята за отцепила се провинция, която трябва да бъде върната в лоното, със сила, ако е необходимо, е един от най-чувствителните и важни въпроси в отношенията му със Запада.

Тайван извлякъл поуки от войната в Украйна

Тайван извлякъл поуки от войната в Украйна

Тайпе ще се осланя на получените уроци по време на годишните си военни учения