Тайван обяви, че извлича поуки от конфликта в Украйна преди годишните си военни учения.

Министерството на отбраната следи отблизо, проучва и анализира войната между Русия и Украйна, както и движенията на китайската комунистическа армия, заяви тайванският генерал-майор Лин Вен-хуанг, цитиран от "Ройтерс".

Ще се осланяме на уроците от руско-украинската война, за да продължим да подобряваме своите способности в асиметричната война, когнитивната война, електронната война и запасните сили, отбеляза Лин.

По-рано този месец Китай проведе учения около острова, който смята за част от своята територия. Пекин също така предупреди Съединените щати да спрат "да провеждат военни провокации в морето" и да не използват въпроса с Украйна, за да злепоставят или заплашват Китай.

Отново напрежение около Тайван

Отново напрежение около Тайван

Причината е американски боен кораб

Китай никога не се е отказал от използването на сила, за да постави Тайван под свой контрол и през последните две години засили военните дейности около острова, за да го притисне да приеме претенциите за суверенитет на Пекин.

В последно време се засилиха опасенията на Тайван, че Китай може да използва кризата в Украйна, за да предприеме действия срещу острова.

Миналия месец стана ясно, че Тайпе обмисля удължаване на задължителната военна служба, чиято продължителност в момента е четири месеца. Освен това преди дни тайванската армия за първи път публикува наръчник с насоки към гражданите за оцеляване при евентуална война.

Тайванска телевизия вся паника, след като по погрешка обяви нападение от Китай

Тайванска телевизия вся паника, след като по погрешка обяви нападение от Китай

В сутрешната емисия се появиха предупреждения за война и за обявяване на извънредно положение