Официалният представител на Източната зона на бойното командване на Народноосвободителната армия на Китай (НОАК) полковник Ши И протестира пред САЩ във връзка с преминаването на американски разрушител през Тайванския проток. Това се посочва в изявление, цитирано от АП.

"Американската страна неведнъж е извършвала подобна провокация, изпращала е погрешни сигнали на тайванските сили, подкрепящи независимостта, и умишлено е нарушавала мира и стабилността в Тайванския проток. Ние категорично протестираме в тази връзка", се казва в съобщението от Пекин.

Силите на китайската армия са ескортирали американския ескадрен миноносец по целия му маршрут.

Делегация от САЩ пристигна в Тайван, Китай я посрещна с военни учения

Делегация от САЩ пристигна в Тайван, Китай я посрещна с военни учения

Който си играе с огъня, ще се опари, предупреждава Пекин американските конгресмени

Ракетният разрушител USS Sampson е преминал през Тайванския проток във вторник, съобщи по-рано командването на 7-и флот на ВМС на САЩ. Както се отбелязва в изявление на ВМС, действията на кораба са били в съответствие с международното право.

Тайван се управлява от собствена администрация от 1949 г., когато остатъците от силите на Куоминдана, водени от Чан Кайши (1887-1975), бягат там след поражението си в гражданската война в Китай.

Островът е запазил знамето и някои други атрибути на бившата Китайска република, която съществуваше на континента преди идването на комунистите на власт.

Тайван готви населението си за война - пусна наръчник за оцеляване

Тайван готви населението си за война - пусна наръчник за оцеляване

Островът е нащрек за китайска инвазия

Официален Пекин смята Тайван за провинция на Китайската народна република.