Тайванската армия за първи път публикува наръчник с насоки към гражданите за оцеляване при евентуална война, съобщава "Ройтерс".

Причината е, че руската инвазия в Украйна насочи вниманието върху това как островът трябва да отговори на натиска на Китай.

Пекин никога не се е отказвал от използването на сила, за да постави Тайван под свой контрол и през последните две години засили военните дейности в близост до острова, за да го притисне да приеме китайските териториални претенции.

Наръчникът на Тайван подробно описва къде могат да намерят бомбоубежища и как да се подготвят запаси за извънредни ситуации.

Тайван се вдъхнови от борбата на Украйна срещу окупаторите

Тайван се вдъхнови от борбата на Украйна срещу окупаторите

Островът отпуска милиони долари в помощ на украинските бежанци

Ние предоставяме информация за това как гражданите трябва да реагират в случай на военна криза и при възможни бедствия, заяви на онлайн пресконференция Лиу Тай-и, служител на отдела за цялостна отбранителна мобилизация.

Той посочи, че наръчникът ще бъде допълнително актуализиран с информация като сайтовете на социални домове, болници и магазини за ежедневни нужди.

Тайван не съобщава за признаци за неизбежна китайска инвазия, но повиши нивото си на готовност от началото на войната в Украйна, която Москва нарича "специална военна операция".

Миналия месец стана ясно, че Тайван обмисля удължаване на задължителната военна служба, чиято продължителност в момента е четири месеца.

Тайван се припозна в Украйна и засилва бдителността си към Китай

Тайван се припозна в Украйна и засилва бдителността си към Китай

Пекин убеждава, че няма връзка между двата казуса