Тайван не е Украйна и винаги е бил неизменна част от Китай. Това обявиха от китайското външно министерство, след като тайванският президент Цай Инуън призова острова да засили бдителността си по отношение на военните действия предвид украинската криза, съобщава "Ройтерс".

Изявлението идва, след като миналата седмица британският премиер Борис Джонсън посочи опасността за Тайван, в случай че западните държави не изпълнят обещанията си да подкрепят независимостта на Украйна.

През последните две години Китай, който твърди, че Тайван е негова територия, засили военната си дейност в близост до самоуправляващия се остров. Към момента обаче Тайван не съобщава за скорошни необичайни маневри на китайските сили на фона на растящото напрежение около Украйна.

Говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин отхвърли всякаква връзка между казуса с Украйна и този с Тайван.

Китай пак раздразни Тайван с провокация във въздуха

Китай пак раздразни Тайван с провокация във въздуха

Малък цивилен самолет e прелетял край контролиран от Тайван остров до китайския бряг

Тайван не е Украйна, подчерта тя и посочи, че Тайван винаги е бил неотменна част от Китай и това е неоспорим юридически и исторически факт.

Въпросът с Тайван е останал от гражданската война, но целостта на Китай никога не е трябвало и никога не е била компрометирана, подчерта Хуа.

Победеното правителство на Република Китай избяга в Тайван през 1949 г., след като загуби гражданската война от комунистите, създали Китайската народна република.

Правителството на Тайван категорично се противопоставя на териториалните претенции на Китай. Президентът Цай твърди, че Тайван е независима държава, наречена Република Китай, което остава официалното име на Тайван.

Всички военни подразделения "трябва да повишат бдителността си за военните събития около Тайванския проток", предупреди тя на среща на работната група по украинската криза, създадена от Съвета за национална сигурност на Тайван.

Китай твърд: Никой и нищо не може да ни раздели от Тайван

Китай твърд: Никой и нищо не може да ни раздели от Тайван

Пекин разкритикува САЩ, че увеличават нестабилността в региона

Тайван и Украйна са коренно различни по отношение на геостратегията, географията и международните вериги за доставки, посочи още Цай.

"Но в лицето на чужди сили, които възнамеряват да манипулират ситуацията в Украйна и да повлияят на морала на тайванското общество, правителството трябва да засили превенцията на когнитивната война, започната от чужди сили и местни сътрудници", подчерта тя.

Макар в изявлението й да не се посочва изрично Китай, именно тази страна представлява най-значителната военна заплаха, пред която е изправен Тайван.

Цай изрази съпричастност към ситуацията в Украйна заради военната заплаха, пред която е изправен и островът от Китай.

Тайван отказва да започне война с Китай

Тайван отказва да започне война с Китай

Напрежението в Тайванския проток обаче расте