Подкрепяна от тайванското правителство телевизия се извини и призова хората да не изпадат в паника, след като по погрешка съобщи за китайско нападение в Тайпе на фона на нарастващото военно напрежение с Пекин, съобщава "Ройтерс".

По време на днешната сутрешна новинарската емисия на живо телевизията по погрешка показа знак за извънредни новини в долната част на екрана и информация за военни кораби и критична инфраструктура близо до Тайпе, поразени от китайски ракети.

Сигналите включваха предупреждения като "може да избухне война", опожарена голяма жп гара в Тайпе от "китайски агенти" и обявяване на извънредно положение от президента на Тайван.

Тайван се припозна в Украйна и засилва бдителността си към Китай

Тайван се припозна в Украйна и засилва бдителността си към Китай

Пекин убеждава, че няма връзка между двата казуса

"Граждани, молим Ви, не се изпадайте в паника. С настоящото изясняваме информацията и се извиняваме", заяви водеща в новините в 10 часа сутринта.

Тя обясни, че сигналите са били предназначени за учение с пожарната служба в град Ню Тайпе във вторник, но са били показани тази сутрин поради техническа грешка.

Китай никога не се е отказал от използването на сила, за да постави Тайван под свой контрол и през последните две години засили военните дейности около острова, за да го притисне да приеме претенциите за суверенитет на Пекин.

В последно време се засилиха опасенията на Тайван, че Китай може да използва кризата в Украйна, за да предприеме действия срещу острова.

Миналия месец стана ясно, че Тайпе обмисля удължаване на задължителната военна служба, чиято продължителност в момента е четири месеца. Освен това преди дни тайванската армия за първи път публикува наръчник с насоки към гражданите за оцеляване при евентуална война.

Тайван готви населението си за война - пусна наръчник за оцеляване

Тайван готви населението си за война - пусна наръчник за оцеляване

Островът е нащрек за китайска инвазия