Китай отново заяви подкрепата си за Русия, противопоставяйки се на САЩ и други държави, които настояват Пекин да осъди Москва за войната в Украйна, съобщава "Блумбърг".

Важен извод от успеха на отношенията между Китай и Русия е, че двете страни се издигат над модела на военен и политически съюз в ерата на Студената война, заяви говорителят на външното министерство Джао Лиджиан.

Той посочи, че двете страни се ангажират с разработването на нов модел на международните отношения. По негови думи този модел включва избягване на конфронтации или обединяване срещу трети страни.

Китай няма да заобикаля западните санкции срещу Русия

Китай няма да заобикаля западните санкции срещу Русия

Политика на Пекин

Джао посочи, че това е различно от "манталитета на Студената война", демонстриран от някои страни - обичайната критика на Пекин към сътрудничеството на САЩ с блокове като НАТО, чието разширяване според Пекин е довело до атаката на Русия.

Миналия месец американският президент Джо Байдън предупреди китайския си колега Си Дзинпин с последствия, в случай че Пекин подкрепи Москва за инвазията. От своя страна китайският лидер подчерта, че страната му няма намерение да води войни, нито да участва в такива.

Въпреки че към момента няма признаци Китай да подкрепя Русия в заобикалянето на санкциите, предлага подкрепа чрез повтаряне на руските твърдения, че САЩ управляват мрежа от оръжейни биолаборатории в Украйна и по света.

Освен това Пекин многократно посочва, че поддържа "безграничното" приятелство, което Си и руският президент Владимир Путин заявиха на срещата си преди Зимните олимпийски игри през февруари в Пекин.

Русия приветства Китай като част от новия, по-справедлив световен ред

Русия приветства Китай като част от новия, по-справедлив световен ред

Светът преминава през сериозен етап от историята на международните отношения, обяви Лавров