Рускинята Мария Бутина, която беше уличена в агентурна дейност на територията на САЩ, е изпратена в затвор в град Александрия, щата Вирджиния, съобщи в. The Washington Post. Вестникът се позовава на адвоката й Робърт Дрискол и служители на затвора.

Според информация на британския Daily Mail, в същия затвор е задържан и бившият шеф на изборния щаб на Доналд Тръмп - Пол Манафорт.

В САЩ задържаха рускиня за шпионаж

В САЩ задържаха рускиня за шпионаж

Мария Бутина е обвинена, че е работила за Кремъл

Дойче веле напомня, че на 16 август руското посолство обяви, че ще подаде жалба с искане "да се прекрати психологическият натиск" срещу Бутина.

Припомняме, срещу 29-годишната рускиня са повдигнати обвинения за тайни действия като агент на Русия.

ФБР смята, че тя е действала по наставленията на високопоставен служител от Москва, който работил за централната банка на Русия. Името му не се споменава, но на страницата ѝ във Фейсбук тя често се е снимала с Александър Торшин, който е подуправител на Банката на Русия. САЩ наложиха санкции срещу него през април.

Арестуваната в САЩ руска агентка е изпълнявала задачи и в Украйна

Арестуваната в САЩ руска агентка е изпълнявала задачи и в Украйна

Бутина е подпомагала сепаратистите…

Бутина е контактувала с един от бившите сътрудници на Доналд Тръмп - 50-годишния Джефри Гордън, член на изборния му щаб.
През септември и октомври 2016 г. двамата са си разменили няколко мейла, след което тя го е поканила на концерт на групата "Стикс" във Вашингтон. Гордън на свой ред я е поканил на рождения си ден в края на октомври същата година.

Уличената в шпионаж Мария Бутина е контактувала с щаба на Тръмп

Уличената в шпионаж Мария Бутина е контактувала с щаба на Тръмп

Тя се е свързала с Джефри Гордън…