Президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад призова за бързо приключване на процесите и осъждане на задържаните при протестите в страната, последвали преизбирането му за държавен глава.

Пред събралото се за петъчната молитва мнозинство в Техеран той заяви, че „лидерите и основните елементи, които са в основата на протестите, трябва да получат най-строги наказания".

AFP отбелязва, че това е първият път, в който президентът на Иран настоява публично за осъждането на политическите си опоненти.

Тези, които провокираха, организираха и участваха в намеренията на врага, категорично трябва да получат наказанието си, заяви Ахмадинеджад.

По думите му обаче онези, които са били на по-ниски нива в масовите протести, трябва да бъдат третирани с „милосърдието на исляма".

Агенцията припомня, че при масовите безредици след избирането на Ахмадинеджад за президент бяха задържани близо 4 000 души.

Много от тях са политически опоненти на държавния глава, журналисти, лекари. Сред арестуваните беше и основният противник на настоящия президент, а именно Мир Хюсеин Мусауи.