Иранският президент Махмуд Амадинеджад днес ще посети иранския завод за обогатяване на уранв провинция Исфаган по случай Националния ден на ядрените технологии, който се отбелязва в страната, съобщава РИА „Новости".

Ахмадинеджад ще разговаря с представители на иранското атомно ведомство и с посланиците на страните от Движението на необвързаните в Техеран, както и на някои ислямски страни.    

Точно преди година Техеран  официално обяви, че ирански атомни специалисти са обогатилиуран до ниво 3.5%  съдържание на изотопа на уран 235. Това е нискообогатен уран, който се използва за гориво в ядрените централи.

Месец по-късно ръководителят на Организацията за атомна енергия на Иран Голяремза Агазаде съобщи, че атомните специалисти са обогатили уран до ниво 4.8%.

Развитието на иранската ядрена програма предизвиква сериозна загриженост сред световната общественост, която се опасява, че ислямската страна ще използва ядрената си програма за военни цели, отбелязва РИА „Новости".

След като Иран игнорира резолюции 1696 и 1737 на Съвета за сигурност на ООН, призоваващи Техеран към временен мораториумвърху обогатяването на уран, на 24 март тази година СС прие резолюция за по-строги  санкции срещу страната.