Властите в Иран планират създаването на проиранско антизападно правителство в Ирак, съобщава lenta.ru.

По време на посещението си в Близкия Изток иранският президент Махмуд Ахмадинеджад призова властите в Сирия и ръководството на „Хизбула" в Ливан към по-тясно сътрудничество с премиера на Ирак Нури ал Малики.

Ал Малики оглавява политическия съюз „Държавен закон", който загуби парламентарните избори на 7 март 2010 година. Той успя да задържи министър-председателския пост и подкрепата на САЩ, Египет, Иран и Турция.

Според агенцията самият факт, че лично Ахмадинеджад се е заел с лобирането за ал Малики говори за официалното намерение на Техеран да създаде в Ирак правителство, което в бъдеще да се откаже от западния модел на политическо устройство. Предполага се, че иранските политици действат в тази насока от месец септември тази година.

Според високопоставени източници от ръководството на Ирак политическата система в страната може да се промени кардинално след изтеглянето на всички чуждестранни войски от иракска територия. Според данните окончателното извеждане на натовските войски трябва да стане през декември 2010 година.