Страните от Персийския залив са способни самостоятелно, без намеса отвън, да обезпечат сигурността на региона. Това е заявил иранският президент Махмуд Ахмадинеджад, който се намира на визита в Бахрейн.

Ахмадинеджад се срещна с шейх Хамад ал Халиф, съобщава РИА Новости.

Ние сме убедени, че присъстващите в района на Близкия Изток чужди държави трябва да го напуснат, тъй като те са тук само гости и арендатори, е допълнил президентът в интервю, излъчвано от иранските телевизии.

Шейхът на Бахрейн е посочил плодотворното сътрудничество с Иран като основа за добросъседските отношения на всички страни то Близкия Изток и е изразил надеждата си разширяване на икономическите връзки. На срещата са договорени доставки на ирански природен газ за Бахрейн - единствената арабска монархия в Персийския залив с ограничени енергийни ресурси.

Визитата на Ахмадинеджад е първата му в Бахрейн. Преди него монархията е била посетена веднъж от предишния президент на Иран Мохамад Хатами.

По-рано иранският президент заяви, цитиран от АФП, че доближаващата 100 долара цена на суровия петрол все още е далеч от реалната стойност.
От Бахрейн Ахмадинеджад замина за Саудитска Арабия, където ще участва в днешната среща на страните, производителки на петрол от ОПЕК.