Върховният духовен лидер на Иран аятолах Хаменей публично одобри Махмуд Ахмадинеджад на поста президент на Ислямска република Иран, съобщава държавната телевизия, цитирана от БиБиСи.

С тази процедура се поставя реално точка на спора за законността за проведените избори на 12 юни.
Махмуд Ахмадинеджад трябва да встъпи в длъжност в сряда, въпреки това обаче „словото - одобрение" на Хаменей има повече тежест отколкото дори и изборите.

Припомняме, опозицията оспори резултатите, а веднага след изборите улиците на големите градове на страната се напълниха с протестиращи.

В събота пък започна процесът срещу протестиращи, които бяха задържани още в първите дни на юни. Официалното обвинение е за заговор, организиране на безредици и вандализъм.

Одобрението си аятолах Хаменей дава два дни преди официалното встъпване в длъжност на президента.

Инаугурацията обаче на Ахмадинеджад ще се проведе на фона на обвиненията, че арестуваните са били подлагани на мъчения в иранските затвори.

Такива обвинения бяха изречени и от основния съперник на изборите Мир Хюсеин Мусаи. Той бе подкрепен и от бившия президент Мохамед Хатами, който осъди процеса.

Според информация на кореспондента на БиБиСи, един от подсъдимите, който е и бивш вицепрезидент, казва в репортаж, излъчен по държавната телевизия, че „благодари на своя следовател, който му е показал правия път".

Според мнението на наблюдатели, процесът ще бъда опит да се притисне опозицията, но това може да доведе и до коренно противоположен резултат - да радикализира привържениците на опозицията.
Обвинителите нямат и възможност да представят реални доказателства, посочват още анализатори.

Дори и консерваторът Резаи, който се яви на изборите като съперник на Ахмадинеджад, изказа критика по отношение на арестите.

Все още не е ясно какви демонстрации е планирала опозицията за тази седмица.