Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад заяви, че САЩ и Израел не биха посмели да обявят война на Иран, а само оказват психологически натиск върху ислямската република и нейния народ.

Това заяви той в Доха по време на съвместна пресконференция след разговори с емира на Катар шейх Хамад бин Халифа ал Тани, съобщава РИА Новости, позовавайки се на саудитска информационна агенция ВАС.

Световните агенции разпространиха информация, че в секретно ведомство са получени различни варианти за евентуални нападения, но според специалистите това е метод за „психологически натиск" над Техеран.

Целта е да го принуждават да се съгласи на компромис със Запада.

Ахмадинеджад също така описа отношенията между Доха и Техеран като „силни" и отново подчерта, че евентуално израелско нападение срещу Иран ще се отрази неминуемо на политическата карта на света.

Ахмадинеджад подчерта, че се стреми към това в региона на Персийския залив да бъде запазена безопасността и стабилността в случай на усложняване на ситуацията в този регион.

Страните също така обсъдиха ситуацията в Ирак и Палестина, която на 2 септември поднови преките мирни преговори с Израел.

На съвместна пресконференция след разговорите шейх Хамад не изключи възможността Катар да бъде посредник за подобряване на отношенията между Рияд и Техеран.

Той подчерта, че по време на визитите му в Саудитска Арабия или друга арабска страна винаги са обсъждани различни политически въпроси, включително и настоящите проблеми и различия в международните отношения".