Президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад призова да бъде забранено на "страните, заплашващи да използват ядрено оръжие срещу неядрени страни" да участват в ръководството на Международната агенция за атомна енергия /МААЕ/, съобщи МИГнюз.

Под тази витиевата фраза Ахмадинеджад визира САЩ, които са използвали ядрено оръжие в Япония по време на Втората световна война.

Той също така посочи необходимостта от незабавно извеждане на американското ядрено оръжие от неядрени страни като Италия, Германия, Великобритания, Холандия и Япония.

На конференцията за Договора за неразпространение на ядрено оръжие, която се провежда в щаб-квартирата на ООН в Ню Йорк, лидерът на ислямската република остро разкритикува САЩ и страните от Западна Европа за прилагането на двойни стандарти в ядрената сфера. В това отношение на страната му, чиято ядрена програма има изключително мирен характер, продължавали да се налагат санкции и да се извършват неправомерни и неоснователни проверки от инспектори на МААЕ, които до този момент не са открили доказателства за военната насоченост на програмата.

Иранският преиздент отбеляза, че страната му се е съгласила от самото начало да приеме предложението на МААЕ за размяна на уран с ядрено гориво, произведено в чужбина. Той заяви още, че очаква отсрещната страна да приеме и предложенията на Иран.