Активисти влязоха в сградата, в която се помещава кабинетът на министър-председателя на Малта, за да поискат незабавна оставка на Джоузеф Мускат на фона на разследване за убийството на журналистка Дафне Каруана Галиция, съобщава "Ройтерс".

Мускат не е пряко замесен в разследването, но заяви, че ще подаде оставка в средата на януари след избори за нов лидер на управляващата Лейбъристка партия. Свидетелски показания и самопризнания на посредник в плана за убийството свързват хора от вътрешния кръг на премиера с опити за прикриване.

Около 40 активисти изненадаха полицаи и войници с нахлуване от страничен вход в сградата от 16-ти век в столицата Валета, с барабани и знамена.

След това седнаха и блокираха входа, скандирайки Мускат да излезе. Премиерът не е бил в сградата.

Бизнесмен от Малта арестуван на яхтата си заради убийството на Дафне Галиция

Бизнесмен от Малта арестуван на яхтата си заради убийството на Дафне Галиция

"Не оставяме нито един камък непреобърнат", увери малтийският премиер

Политическата стабилност в малкия средиземноморски остров е разтърсена през последните седмици от разкритията за убийството на антикорупционния журналист, взривен с бомба в колата си.

Началникът на щаба на Мускат, Кийт Шембри е посочен сред участващите или знаещи за заговора. Шембри подаде оставка и е разследван. Той отрече всякакви неправомерни действия.

"Малта достигна дъното, това не е само за корупция, а е политическо убийство", заявиха активистите по време на протеста си.

Според тях позицията на Мускат е несъстоятелна и искат цялостно разследване и посочване на всички хора, а "не прикриване".

Полиция и войници наблюдават активистите, които не се опитват да се качат в сградата, където се намират административните служби.

ЕС в Малта се съмнява в надеждността на правителството

ЕС в Малта се съмнява в надеждността на правителството

"В политиката става въпрос за доверие... има проблем между Малта и ЕС"