Около 40 протестиращи прекъснаха заседанието на швейцарския парламент в опит да насочат вниманието към проблема с климатичните промени.

Активистите за климата от организацията Klimastreik ("Климатична стачка") са изпели италианската народна песен "Bella Ciao", която се превърна в глобален химн на свободата.

Те също така са издигнали плакат с надпис "Последното отброяване, остават 16 месеца" - препратка към глобалната цел за емисиите с парников ефект до 2020 г. Според климатолозите тези емисии трябва да достигнат пика си през 2020 г., ако глобалното затопляне ще остане в обхвата между 1,5 и 2 градуса, разглеждано като решаващо за бъдещето на планетата.

Протестът имаше за цел да покаже на швейцарските депутати, че младите хора в страната искат амбициозен и конкретен план за борба с климатичните промени, изтъкна един от демонстрантите пред швейцарската информационна агенция SDA.

Парламентът обсъждаше мерки, но не е останало време за обсъждане, добави активистът.

Прекъсването на парламентарното заседание е продължило около пет минути, като активистите са пренебрегнали призивите на председателя на долната камара на парламента да спрат.

В крайна сметка активистите са били отведени от охраната.

Реакциите на депутатите за акцията бяха смесени. Депутатът от Зелената партия Регула Риц определи акцията като "смела" и "необходима" в "Туитър".

Ала депутатката от Християндемократическата партия Ида Гланцман беше по-малко ентусиазирана. Тя заяви, че прекъсването на работата на парламента в името на климатичните промени можело да има обратен ефект и да подразни много хора.

Проблемите, свързани с околната среда, заеха централно място в Швейцария през тази година, като много млади хора взимат участие в глобалното ученическо стачно движение "Петъци за бъдеще", което е вдъхновено от шведската тийнейджърка Грета Тунберг и цели да накара политиците да предприемат действия по отношение на климатичните промени.

Зелената партия в Швейцария според социологическите проучвания има висока подкрепа в навечерието на федералните избори в Швейцария през следващия месец.