Специални части на йорданската армия и сили за сигурност дават отпор на банди контрабандисти на наркотици, които се занимават с прехвърляне на наркотици през общата граница със Сирия. Както съобщи в събота вестник "Ашарк ал Аусат". Изданието цитира представителя на командването на кралските въоръжени сили полковник Зейд Дебас.

Според него от края на януари йордански войници са елиминирали 29 членове на въоръжени банди, заловили са 16 милиона таблетки Каптагон, стимулант от амфетаминов тип, и големи количества хашиш. "Поне 85% от конфискуваната дрога са били предназначени за транспортиране до съседни страни", уточни полковникът.

Дебас подчерта, че Йордания "е тръгна на война с наркотрафикантите и тези, които стоят зад тях". "Всъщност ние не само защитаваме собствената си сигурност, но и действаме в интерес на нашите съседи, като се стремим да блокираме трафика на наркотици през йорданска територия", каза Дебас.

Представителят на командването изрази надежда, че засилването на сътрудничеството със сирийската страна ще доведе до коренна промяна в ситуацията на границата. По думите му в последно време бандите на контрабандисти са много по-многобройни. "Някои от тях наброяват до 200 души, докато бойците използват съвременно техническо оборудване, високопроходими автомобили и самолети", каза той.

На 14 февруари кралът на Йордания Абдула II направи пътуване до граничните райони със Сирия и лично инспектира разположените там военни части. Монархът призова за безпощадна война срещу наркотрафикантите и изрази увереност, че йорданските военни ще я спечелят.

Сирийско-йорданската граница е дълга 375 км. Командването на армията е предприело засилени мерки за сигурност във връзка с активизирането на контрабандната дейност в граничните райони. В самото кралство има 1,6 милиона сирийски бежанци, които са настанени в специално създадени за тях лагери.