При израелски удар по бежанския лагер Джабалия в северната част на Ивицата Газа са загинали най-малко 90 души.

Това съобщи телевизионният канал Al-Arabiya, като се позова на Министерството на здравеопазването на Газа.

По-рано "Ройтерс" съобщи, позовавайки се на радио "Хамас Акса", че при ракетния обстрел на лагера са загинали 24 души, а десетки други са ранени. В Дейр ал-Бала, град в центъра на ивицата Газа, много хора са загинали след израелските удари.

"Броят на загиналите под развалините е огромен, но поради интензивността на израелския огън няма как да ги разчистим", заяви неназован лекар пред радиостанцията.

През последните седмици Джабалия няколко пъти е била подлагана на израелски удари. Така на 31 октомври Министерството на здравеопазването на анклава съобщи, че при удар по лагера са загинали над 100 души, а 150 са били ранени. По-късно представители на палестинското ислямистко движение "Хамас" съобщиха нови данни, според които броят на жертвите се доближава до 200, а броят на ранените - до 800.

Израелската страна потвърди нападението. Подполковникът от армията Ричард Хехт нарече цивилните жертви "трагедия на войната." Говорителят на армията за отбрана Джонатан Конкрикус заяви, че Израел не знае точния брой на жертвите. Той заяви, че ЦАХАЛ са взели предвид всички фактори, преди да нанесат удара, и е предупредил жителите да напуснат района.

Боевете продължават в Хан Юнис и Джабалия

Боевете продължават в Хан Юнис и Джабалия

Израелската армия съобщи за ударен обект на централен батальон на Хамас в Джабалия

Армията заяви, че при удара е убит Ибрахим Биари, командир на Хамас и командир на централния батальон в Джабалия.

Той също е участвал в планирането и провеждането на атаката срещу Израел от 7 октомври