Израелските войски напреднаха към град Газа, най-големият населен център на анклава, но се сблъскват със сериозна съпротива от палестински бойци, съобщи Al Jazeera.

Бойци на "Хамас", групата, която управлява Газа, и нейния съюзник "Палестинския ислямски джихад" (PIJ) изскачат от тунели и стрелят по настъпващите израелски танкове, преди да се върнат обратно в огромната си подземна мрежа.

Израелската армия заяви в четвъртък, че е загубила командира на своя 53-ти батальон в боевете, с което общият брой на убитите израелски войници, откакто засили наземната си атака, достигна 18.

Смята се, че командирът, подполковник Салман Хабака, е най-старшият израелски офицер, убит от началото на наземните операции в края на октомври.

Израел каза, че също така е убил десетки палестински бойци в офанзивата.

Броят на жертвите се трупа, а войната се приближава и към северния център на населението на Газа, откъдето Израел нареди на гражданите да се евакуират.

Израел продължи да атакува района с въздушни нападения, докато военни служители казаха, че струпват войски "пред портите на град Газа".

Израел призна, че Хамас е бил "добре подготвен" за битката, говорейки за "минни полета и мини-капани", които затрудняват достъпа до града.

"Това определено е терен, който е по-засеян от миналото с минни полета и мини-капани", каза бригаден генерал Идо Мизрахи, началник на военните инженери на Израел, пред армейското радио. "Хамас се научи и се подготвя добре", каза той.

Как "Хамас" изненада Израел

Как "Хамас" изненада Израел

Западни анализатори и източници близо до "Xамас" обсъждат стратегията и обхвата на атаката срещу Израел

Един жител на град Газа каза пред агенция Ройтерс, че Израел е обстрелвал града през цялата сряда вечер, но не е могъл да навлезе в границите на града.

"На сутринта открихме, че израелските сили все още са извън града, в покрайнините и това означава, че съпротивата е по-силна, отколкото очакваха", каза жителят, пожелал анонимност.

Еджаз Хайдер, външен и военен анализатор, каза пред Ал Джазира, че израелската армия се движи по множество оси, за да обкръжи района, където се предполага, че се намират бойците на Хамас.

"Една идея би могла да бъде, като се има предвид колко резерви са извикали, не просто да наситят района с огнева мощ, както направиха във въздуха и чрез артилерийски огън, но и да наситят района с войски", каза Хайдер пред Ал Джазира .

Докато Израел натиска към град Газа, той също така извърши въздушни атаки срещу гъсто населения бежански лагер Джабалия, твърдейки, че е насочен към криещите се там лидери на бригадите Касам на Хамас.

Властите в Газа съобщиха, че най-малко 195 палестинци са били убити при двата удара във вторник и сряда, като най-малко 777 души са ранени, а 120 други са изчезнали.

Израел каза, че е убил двама лидери на бригади Касам в Джабалия.

От както войната между Израел и Хамас избухна, Израел твърди, че групата е убила около 1400 души, предимно цивилни.

Ответната бомбардировка на анклава от Израел е убила повече от 9000 души, включително повече от 3700 деца, казват властите в Газа, като същевременно е унищожила инфраструктурата на територията и е разселила стотици хиляди.

ООН осъди като военни престъпления ударите в Газа

ООН осъди като военни престъпления ударите в Газа

За 2 дни Израел 2 пъти удари бежански лагер

Нарастващият брой на смъртните случаи и ужасните хуманитарни условия предизвикват все по-голяма критика от световни лидери, активисти и международни органи.

Върховният комисар на ООН за правата на човека наскоро изрази загриженост, че "непропорционалните атаки на Израел... могат да се равняват на военни престъпления".

Дори Съединените щати, най-верният съюзник на Израел, който му предложи непоколебима подкрепа по време на войната и предложи пакет за спешна помощ от 14,3 милиарда долара за армията му, започна да призовава за предпазливост.

"Мисля, че имаме нужда от пауза", каза президентът на САЩ Джо Байдън в реч в сряда.

Би Би Си: В ивицата Газа се водят пет основни битки между Израел и Хамас

Би Би Си: В ивицата Газа се водят пет основни битки между Израел и Хамас

Кореспондент на Би Би Си в Газа предостави актуална информация за боевете