Трима предполагаеми членове на терористичната групировка „Ал-Кайда", които са задържани в Норвегия през юли 2010 година, са заподозрени в заговор срещу датския вестник „Jyllands-Posten", съобщава lenta.ru.

Според данните на следствието цел на терористите са или редакцията, или хора от вестника, които са свързани със скандала около публикуваните карикатури на пророка Мохамед.

По думите на представители на норвежките спецслужби един от обвиняемите - 37-годишен иранец, разкрил някои детайли около заговора. Съобщава се, че плановете на тримата терористи не са свързани със случая на бивш чеченски боксьор, който също планира да отмъсти на вестника за публикувана негова карикатура.

Малко след като били арестувани тримата заявили, че са планирали да извършат серия от атентати на територията на страната. Тогава журналисти предположили, че терористите ще разчитат на компактни, но мощни самоделни бомби.

Този терористичен заговор е сравнен с подготвяните атентати в метрото в Ню Йорк и търговски център в Лондон.

Припомняме, серия от карикатури на пророка Мохамед бяха публикувани в датския вестник през 2006 година. Заради тях по-радикално настроените мюсюлмани многократно организираха протести в датските посолства в редица страни.