Ал Кайда готви кибертерористичен акт и война от четвърто поколение. Това мнение изрази шведският експерт Магнут Рансторп, директор на Центъра за изучаване на тероризма и политическото насилие при университета в шотландския град Сент-Андрус.

Рансторп е и един из най-известните световни експерти по ислямския тероризъм и главен консултант на телевизионната компания CNN “по бин Ладен” след 11 септември.

Рансторп алармира за това в анализ, озаглавен "Ал Кайда в киберпространството: признаци на тероризма в епохата на информацията".
Става дума не за фантастичен сценарий, а за т.нар. “война от четвърто поколение, или 4GW, съобщава електронното издание Religiabg.com.

Анализът, публикуван в книгата "Новият ислямски тероризъм: от 11 септември до 11 март", започва с изявлението, направено през 2002 г. от един от съратниците на бин Ладен под псевдонима Абу Убеид ал-Кураши.
Той уверява, че "Ал Кайда" тактически и структурно подготвя нова концепция "асиметрична война", която няма да се води между държавите с равна по сила оръжейна мощ (още през 1989 година тази концепция бе описана в американското списание US Marine Corps Gazette).

В такава война врагове стават онези, които отлично познават високите технологии. Такива противници се появяват и изчезват мълниеносно, както стана в Ню-Йорк и Мадрид.

Конфликтът размива понятията война-мир, а терористите използват максималните организационни и настъпателни възможности на Интернет.

Киберпространството позволява провеждане на теоретическо, военно, теологическо обучение и пропаганда и поддържа безпрепятствена връзка между отделните организации и структури.

За обмен на информация "Ал Кайда" използва електронната поща на такива портали като Hotmail и Yahoo. Бин Ладен оцени възможностите на Интернет, създавайки своеобразна школа за хакери, както и учреждение в Пакистанския киберуниверситет по системите SCADA, с помощта на които чрез Интернет може да бъдат управлявани водоразпределителни мрежи, газо- и нефтопроводи, атомни станции.

Рансторп напомня, че ливанската терористична групировка "Хизбула" също разполага с изключително модерни съвременни информационни технологии.

Експертът предполага, че "Ал Кайда" може да организира мощен терористичен акт, обединявайки в едно традиционните терористични прийоми с информационата атака, което би довело до огромни икономически загуби.

Бин Ладен повече е заинтересован от унищожаването на цялата система, нежели от убийство на отделни лица. Въпросът вече не е в това дали той ще започне кибервойна, а кога ще стане това, заключава Рансторп.