Крайнодясната националистическа партия "Алтернатива за Германия" се зарече да се бори с "инвазията на чужденци" в страната, след като за първи път влезе в германския парламент (Бундестага).

"Ние искаме различна политика", настоя съпредседателят на партията Александър Гауланд след историческия успех.

Коалиция „Ямайка” – единствен шанс за Меркел

Коалиция „Ямайка” – единствен шанс за Меркел

За първи път крайнодясна партия в Бундестага от 1945 г.

Канцлерът Ангела Меркел беше преизбрана за четвърти мандат, но нейният консервативен блок ХДС/ХСС отбеляза най-лошите си резултати от почти 70 години насам.

Меркел започва преговори за сформиране на ново коалиционно правителство.

Социалдемократите, които досега бяха коалиционни партньори на Меркел, обявиха, че отиват в опозиция след историческата си загуба, невиждана от Втората световна война.

Предизборната кампания на "Алтернатива за Германия" се възползва от острата реакция срещу решението на Меркел да отвори границите на Германия за мигранти и бежанци през 2015 г.

Успехът на крайнодесните шокира германския политически елит, като срещу антиислямската партия бяха проведени протести в няколко града снощи след обявяването на резултатите.

"Един милион души, чужденци, бяха вкарани в страната, те отнемат парче от тази страна, а ние като "Алтернатива за Германия" не искаме това", изтъкна Гауланд на пресконференция.

"Не искам да губя Германия вследствие на нахлуването на чужденци от друга култура. Много е просто", настоя Гауланд.

По думите му, "Алтернатива за Германия", която се очаква да има 94 депутатски места в 709-местния Бундестаг и да бъде третата по големина парламентарна група, е била избрана безкомпромисно да се занимае с проблемите около имиграцията.

Лидер на "Алтернатива за Германия" отказа да е част от групата на партията в Бундестага

Лидер на "Алтернатива за Германия" отказа да е част от групата на партията в Бундестага

Съпартийците на Фрауке Петри са шокирани

Ала в партията вече са налице очевидни дрязги, след като другият съпредседател на формацията Фрауке Петри обяви, че тя няма да се присъедини към парламентарната група на "Алтернатива за Германия", въпреки че спечели депутатско място.

По-рано Петри критикува Гауланд за негови коментари, че Алтернатива за Германия ще "преследва" Меркел, както и че Германия трябва да бъде горда с войниците си от Първата и Втората световна война.