Депутатите в Бундестага (долната камара на германския парламент) от партията "Алтернатива за Германия" призоваха правителството да защити европейските компании, свързани със строящия се газопровод "Северен поток 2", от санкциите на САЩ, съобщават германските медии.

Те са определили проекта за "незаменим елемент на енергийните доставки в Германия" и са отбелязали, че неговата реализация служи на първо място на интересите на Берлин и Европа.

Украйна поиска от Естония да възпрепятства строителството на "Северен поток 2"

Украйна поиска от Естония да възпрепятства строителството на "Северен поток 2"

Газопроводът щял да има отрицателни последици за енергийната сигурност на Европа

"Всяко забавяне на въвеждането на "Северен поток 2" в експлоатация е заплаха за енергийните доставки на Германия и трябва да се избегне. Федералното правителство трябва заедно с други европейски страни да подготви мерки, които ще направят санкциите (на САЩ) неефективни", се изтъква в изявлението на депутатите от "Алтернатива за Германия".

Членовете на популистко-националистическата партия в Бундестага също така са предложили да се резервират средства от Банката за развитие на Германия в случай на увеличение на разходите за изграждането на тръбопровода и инфраструктурата.

Зеленски: Решението на Дания за "Северен поток 2" укрепва Русия и отслабва Европа

Зеленски: Решението на Дания за "Северен поток 2" укрепва Русия и отслабва Европа

Той и правителството били готови за такова решение

Припомняме обаче, че за "Алтернатива за Германия" циркулират съмнения, че получава финансиране от Русия, за да прокарва интересите ѝ и да е нещо като неин "троянски кон". 

Газопроводът на стойност 9,5 млрд. евро включва полагането на две тръби от бреговете на Русия по дъното на Балтийско море до бреговете на Германия. Проектът вече е съгласуван с всички страни, през които преминават тръбите - Германия, Швеция, Финландия и Дания.

Украйна активно се противопоставя на осъществяването на проекта заради опасения от загуба на приходи от транзита на руски газ. САЩ, които рекламират втечнения си природен газ в Европейския съюз, както и Полша, Латвия и Литва, го определят за политически и са негативно настроени към него.

В същото време Германия многократно подчертава, че газопроводът бил търговски проект. Норвегия и Австрия също активно подкрепят изграждането "Северен поток 2".

Дания удари САЩ – разреши „Северен поток -2”

Дания удари САЩ – разреши „Северен поток -2”

Така Русия директно ще доставя газ до територията на Германия