Алжирският президент Абделмаджид Тебун в обръщение към нацията обяви разпускането на Националното народно събрание (долната камара на парламента). Това съобщи държавната телеграфна агенция.

"Реших да разпусна парламента и да свикам общи избори", каза Тебун и добави, че иска да "отвори вратата за младите хора". "Младите хора трябва да се интегрират в политическите институции и ние ще им помогнем, като поемем по-голямата част от разходите за предизборната кампания", каза президентът. Според закона парламентарните избори трябва да се проведат в рамките на максимум три месеца.

Президентът на Алжир пусна поправките в конституцията

Президентът на Алжир пусна поправките в конституцията

Промените бяха одобрени на референдум

Освен това Тебун обяви промени в кабинета в рамките на следващите 48 часа. Президентът подчерта в речта си, че "взел предвид надлежно изразената от гражданите критика по отношение на дейностите на определени министерски сектори".

"През следващите 48 часа ще бъдат направени и обявени министерски размествания и те ще засегнат секторите, в които според нас и от гледна точка на гражданите са регистрирани недостатъци при решаването на проблемите", заяви държавният глава.

Тебун също така реши да помилва близо сто затворници от антипрвителствените протести от 2019 г.

Алжирците одобриха конституционна реформа при исторически ниска активност

Алжирците одобриха конституционна реформа при исторически ниска активност

66,8% са подкрепили конституционните промени

"Тези, които ще бъдат засегнати от президентското помилване, ще се върнат по домовете си тази вечер или утре, петък", увери той.

"Време е да съживим икономиката и инвестициите, които създават богатство и работни места, и накрая да се отдалечим от фалшивата икономика, основана на внос и инфлация", каза Тебун.