Алжирците одобриха промени в конституцията по време на референдум с изключително ниска избирателна активност, обявиха от Националната независима избирателна комисия, цитирана от АФП.

Гласуването се разглежда като маневра на режима за неутрализиране на протестното движение "Хирак". От "Хирак" призоваха за бойкот на референдума.

23,7% активност на референдума за нова конституция в Алжир

23,7% активност на референдума за нова конституция в Алжир

Разочароващо ниска активност за управляващите

Председателят на избирателната комисия Мохамед Шарфи съобщи, че 66,8% са подкрепили конституционните промени. Той подчерта, че гласуването е било помрачено от пандемията от коронавирус.

По-рано той разкри, че 23,7% от избирателите са участвали на референдума, което е исторически ниска активност на голям вот.

Алжир провежда референдум за нова конституция на 1 ноември

Алжир провежда референдум за нова конституция на 1 ноември

След продължили месеци протести за реформи

Плебисцитът се проведе в отсъствието на президента Абделмаджид Тебун, който се лекува в чужбина след случаи на коронавирус в екипа му.

Тебун беше избран на избори през декември с избирателна активност от под 40% - най-ниската на президентски избори от независимостта.

Движението "Хирак", чиито безпрецедентни масови демонстрации свалиха Абделазиз Бутефлика през април 2019 г., от месеци настоява за дълбоки реформи в управляващата система.

Промените са изготвени от експертна комисия, свързана с режима. Ключовите назначения остават в ръцете на президента.

Бивш премиер печели президентските избори в Алжир

Бивш премиер печели президентските избори в Алжир

Абделмаджид Табун получава над 58 на сто от гласовете