Президентът на Алжир Абделмаджид Теббун подписа указ за изменение на конституцията на републиката, подкрепен от общонационален референдум, състоял се на 1 ноември 2020 г., съобщи Информационната агенция Алжирска пресслужба.

Измененията в Конституцията на Алжир бяха подкрепени от 66,8% от гласувалите граждани. Избирателната активност в деня на референдума беше 23,84%.

Алжирският президент излекуван от коронавирус, иска нов изборен закон

Алжирският президент излекуван от коронавирус, иска нов изборен закон

До 15 дни трябва да е готово новото законодателство

Представеният проект за изменения е разработен от група експерти в областта на конституционното право въз основа на над 5 хиляди предложения, направени от представители на политически сили, гражданско общество, синдикати и студентски движения. През септември 2020 г. конституционните изменения бяха одобрени от правителството на Алжир, след което депутатите от долната и горната камара на парламента направиха същото.

Пакетът от конституционни изменения "отговаря на изискванията за изграждане на модерна държава и отговаря на изискванията" на популярното протестно движение. Най-важните промени в основния закон се отнасят до възможността за удължаване на президентския мандат само веднъж, намаляване на правомощията на държавния глава, за да се избегнат авторитарни ексцесии, както и осигуряване на разделението и баланса на властите. Освен това измененията са предназначени да консолидират основните права и обществените свободи, да гарантират независимостта на съдебната власт и да укрепят механизмите за предотвратяване и борба с корупцията.

Алжирците одобриха конституционна реформа при исторически ниска активност

Алжирците одобриха конституционна реформа при исторически ниска активност

66,8% са подкрепили конституционните промени

Според инициаторите на измененията новата конституция на Алжир "ще отговори на исканията на участниците в масовите протести", започнали на 22 февруари 2019 г. Отначало хората настояваха за напускането на Абделазиз Бутефлика от президентството (1999-2019 г.). След като той се оттегли на 2 април 2019 г., те започнаха да изискват незабавна оставка на други държавни служители, включително не само високопоставени служители, но и армейския елит.