Президентът на Алжир Абделмаджид Тебун обяви в неделя, че се е възстановил от COVID-19 и е наредил новият изборен проектозакон да бъде готов в рамките на 15 дни, за да проправи пътя за предсрочни парламентарни и местни избори, предаде Анадолската агенция.

Алжирският президент се лекува от COVID-19

Алжирският президент се лекува от COVID-19

По-рано беше съобщено само, че е в болница

75-годишният Тебун обяви това във видео, публикувано в профила му в Twitter - първата публикация, откакто беше прехвърлен в Германия за лечение в края на октомври, след като беше заразен с новия коронавирус.

"Нашето завръщане в родината е близо, за да можем да продължим да изграждаме новия Алжир", отбеляза той.

Тебун каза, че завръщането му в Алжир все още не е решено и може да стане след две или три седмици, но следи ситуацията.

Мандатът на парламента и местните съвети приключва през 2022 г., тъй като те бяха избрани през 2017 г. за срок от пет години.

23,7% активност на референдума за нова конституция в Алжир

23,7% активност на референдума за нова конституция в Алжир

Разочароващо ниска активност за управляващите

Припомняме, че избран миналия декември, президентът многократно обеща да отговори на исканията, повдигнати при демонстрациите, които свалиха президента Абделазиз Бутефлика през април 2019 година.

Алжир проведе на 1 ноември референдум за нова конституция, който завърши с убедително одобрение за промените, но при исторически ниска активност - 23,7% от избирателите участваха в допитването.