Мъж от американския град Канзас е бил обвинен за застрелването на индиец и раняването на друг индиец, както и американец в бар, като федералните власти разследват инцидента като възможно престъпление от омраза, съобщава "Ройтерс".

Убийството се превърна в първа новина в Индия и предизвика силни реакции в социалните мрежи, където хората изразиха загриженост, че позицията на американския президент Доналд Тръмп за поставянето на Америка на първо място във връзка с имиграцията и работните места е подхранила климат на нетърпимост.

51-годишният Адам Пуринтън е бил обвинен в предумишлено убийство и в опит за предумишлено убийство

Пурингтън е обвинен в прострелването и убийството на 32-годишния Шринивас Кучиботла и раняването на 32-годишния Алок Мадасани в бар в Канзас в сряда вечерта.

Най-малко един свидетел е уточнил пред местни медии, че мъжът крещял "махайте се от моята страна" преди да простреля двамата индийци.

Той също така е обвинен в раняването на 24-годишния американец Йън Грило, който бил прострелян, след като се опитал да се намеси.

Не се дават повече подробности за инцидента или мотива за стрелбата.

Първоначално избирането на Тръмп беше приветствано от мнозина в Индия, които разтълкуваха неговите призиви за ограничаването на имиграцията на мюсюлмани като сигнал за подкрепа към населената предимно с индуси Индия, която е изострени отношения с мюсюлмански Пакистан в продължение на десетилетия.

Но администрацията на Тръмп може да има предвид и квалифицирани индийски работници като Кучиботла, след като тя обмисля ограничаване на визите, което разтревожи както индийската 150-милиардна IT индустрия, така и индийския премиер Нарендра Моди.