Кандидат от САЩ победи решително съперника си от Русия, за да стане следващият ръководител на основната технологична агенция на ООН в четвъртък на избори, разглеждани като тест за това колко страни все още подкрепят Москва след нейното нахлуване в Украйна, предава Ройтерс.

Дорийн Богдан-Мартин спечели изборите за генерален секретар на Международния съюз по телекомуникации (ITU) - органът на ООН, който определя стандартите за нови технологии - със 139 гласа от 172, побеждавайки руснака Рашид Исмаилов, който получи само 25 гласа.

Като доказателство за значението на нейната кампания за Вашингтон, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън писмено одобри нейната кандидатура, а президентът Джо Байдън излезе с подкрепящо изявление.

"Работих за този момент повече от три десетилетия", каза Богдан-Мартин след победата си на тайното гласуване, проведено в Букурещ.

Тя обеща да подобри цифровата свързаност и да използва технологиите за справяне с предизвикателства като климатичната криза, продоволствената сигурност и разделението между половете.

"Това са символично много важни избори", каза Олаф Винцек, директор на женевския офис на германската фондация "Конрад Аденауер". "Това е начин да се измери колко страни все още са на страната на Русия", добави той, описвайки резултата като "тежко поражение" за Москва.

Исмаилов, който е заемал постове в Huawei и Nokia, както и в руското правителство, пое ангажимент да направи технологиите по-"ориентирани към човека" и да преодолее дигиталното разделение.

Някои наблюдатели описаха гласуването като битка за контрола върху интернет между отворени стандарти и държави, които искат да засилят контрола върху комуникациите.

"Това е добра история, но не е реалистична. Генералният секретар не определя политиката", каза Малкълм Джонсън, заместник-генерален директор на ITU, пред Ройтерс.

Той уточни, че 193-те държави-членки на агенцията са взели решенията на високо ниво, докато по-голямата част от работата по стандартизацията се извършва от частния сектор.

Богдан-Мартин е първата жена, която оглавява базираната в Женева агенция, която разпределя глобалния радиочестотен спектър и сателитни орбити и определя стандарти за изкуствен интелект и други нови технологии. Тя заменя китаеца Хоулин Жао.

Руският контрол над интернет в Украйна

Руският контрол над интернет в Украйна

Москва контролира информационните потоци в окупираните територии