В части от окупираните от Русия украински територии Москва също започна да окупира и киберпространството, като отдели и виртуално украинците в Херсон, Мелитопол и Мариупол от останалата част на страната, ограничавайки достъпа до новини за войната и комуникацията с близки. В някои територии интернетът и мобилните телефони са напълно спрени, пише американският вестник "Ню Йорк Таймс".

Ограничаването на достъпа до интернет е част от руската авторитарна игра, която вероятно ще бъде повторена, ако страната завземе още украински територия. Окупираните райони сега са в хватката на мощна цифрова цензура и апарат за наблюдение, като Русия може да проследява уеб трафика и цифровите комуникации, да разпространява пропаганда и да управлява потока от информация.

Пренасочването и цензурата на украинския интернет от Русия следва руският модел на действие в окупирания Крим. През 2014 г., след като Русия анексира полуострова, държавната телекомуникационна компания изгради инфраструктура за пренасочване на интернет трафика от Крим към Русия. Данните от украинските мрежи сега се пренасочват през тези кабели, казаха изследователи.

Как Русия се закрепва в окупираните от нея територии

Как Русия се закрепва в окупираните от нея територии

Москва твърди, че няма да окупира Украйна, но действията й показват обратното

Украйна не е изоставила своите граждани и се опитва да им помогне да заобиколят руската "дигитална завеса". За да могат хората в тези райони да се свържат с глобалния интернет, правителството на Украйна предоставя безплатен достъп до определени VPN услуги. Украинските власти също събират дарения за рутери и друго оборудване за предоставяне на интернет услуги в бомбоубежища, включително тези в училищата.

Припомняме, че проруските сепаратисти в Донбас спряха достъпа до социални мрежи като "Фейсбук" и "Инстаграм".

Русия забрани тези две социални мрежи, след като съд призна Мета за виновен в "екстремистка дейност". Москва вече беше спряла достъпа до Facebook заради ограничаване на достъпа на руски медии до платформата.

Руският държавен комуникационен регулатор "Роскомнадзор" блокира достъпа до Instagram също през март, след като Мета заяви, че ще позволи на потребителите на социални медии в Украйна да публикуват съобщения като "Смърт на руските нашественици".

Русия е извършила мощна кибератака срещу украинския интернет в началото на войната

Русия е извършила мощна кибератака срещу украинския интернет в началото на войната

Ударена е била мрежата на армията и полицията