Подкрепената от Русия самопровъзгласила се Донецка народна република (ДНР) в Източна Украйна заяви в сряда, че е блокирала достъпа до Facebook и Instagram, привеждайки се в съответствие с политиката на Русия по отношение на базираните в САЩ социални мрежи, предава Ройтерс.

По-късно същото направиха и властите в другата самопровъзгласила се "република" в Донбас - Луганската народна република.

"Достъпът до информационните ресурси на американската компания Meta, която позволява призиви за насилие срещу рускоезични потребители в социалните си мрежи, вече е блокиран", се казва в изявление на т. нар "министерство" на комуникациите на ДНР.

От Meta засега не са отговорили на искане на Ройтерс коментар.

Москва призна ДНР и другия, контролиран от сепаратистите регион на Източна Украйна - Луганската народна република - за независими на 21 февруари и изпрати войски в Украйна три дни по-късно, посочвайки като една от причините необходимостта от защита на рускоговорящите там.

Русия забрани Facebook и Instagram през март, след като съд призна Мета за виновен в "екстремистка дейност". Москва вече беше спряла достъпа до Facebook заради ограничаване на достъпа на руски медии до платформата.

Руският държавен комуникационен регулатор "Роскомнадзор" блокира достъпа до Instagram също през март, след като Мета заяви, че ще позволи на потребителите на социални медии в Украйна да публикуват съобщения като "Смърт на руските нашественици".

Мета каза, че временната промяна в нейната политика за реч на омразата се отнася само за Украйна.

Facebook разрешава призивите за насилие срещу Путин и руски военни

Facebook разрешава призивите за насилие срещу Путин и руски военни

Meta временно променя политиката си относно речта на омраза

Русия поддържа тесни връзки с Донецк и Луганск, общо известни като Донбас, след проруски бунт след анексирането на Крим от Москва през 2014 г. И двата региона получават финансова подкрепа от Москва, използват руската рубла като своя валута и преподават руската учебна програма в своите училища.

Днес по-рано се заговори, че още един район в Южна Украйна - Херсонска област, която се контролира напълно от руските окупационни сили, може да бъде анексиран от Русия, включително без провеждане на референдум.