Кримският мост е от стратегическо значение и е символ на налагането на волята на Русия в окупирания Крим. Той има и тактическа стойност, тъй като през него преминава част от логистиката.

Пенсионираният адмирал от военноморските сили на САЩ Марк Монтгомъри заяви в интервю за "Гласът на Америка".

"Там има и фериботна връзка, който е... е още по-важно за логистиката. Така че трябва да ударим ... и двете цели", смята Монтгомъри.

"Това е легитимна военна цел. И тъй като те (украинците) разполагат с оръжията, необходими за нанасяне на удар, вероятно трябва да го обмислят.

Но трябва да преценят и къде другаде могат да използват тези оръжия, защото (Украйна) разполага с ограничен брой ракети с голям обсег ATACAMS или други системи", коментира американският адмирал.

Той изрази мнение, че Кримският мост е легитимна цел, която може да бъде поразена, но си струва да се направи нещо и за фериботите.

"Въздушните дронове също могат да направят нещо по въпроса. Това трябва да бъде комбинация от удари", смята военният.

Сирски: Киев има реален план как да си върне Крим

Сирски: Киев има реален план как да си върне Крим

Цел на Киев е разрушаването на Кримския мост

Той допълва, че е много важно да се сринат логистичните възможности на руснаците в окупирания Крим. Това е необходимо за бъдеща контраофанзива на ВСУ за освобождаване на полуострова, ако това се случи.

От време на време различни експерти и военни повдигат въпроса за освобождаването на Крим. Украйна успя да изхвърли руския Черноморски флот оттам за изключително кратък период от време. Украинските военни редовно организират удари по окупирания полуостров.

Привърженик на освобождаването на Крим е пенсионираният генерал-лейтенант Бен Ходжис, бивш командващ силите на САЩ в Европа. Според него "този, който контролира Крим, ще спечели тази война".

Русия е свалила пет летящи и два морски дрона край Крим

Русия е свалила пет летящи и два морски дрона край Крим

През нощта пет дрона и два морски дрона бяха унищожени край Крим - руското министерство на отбраната