По-бързото разрешаване на кризата в Газа може да помогне за ограничаване на цивилните жертви, които могат да подтикнат хората да се присъединят към редиците на палестинските екстремисти, каза генерал Чарлз Браун, председател на Обединения комитет на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, цитиран от Ройтерс.

Според Браун заявената цел на Израел за военната му кампания в Газа - пълното унищожаване на групировката "Хамас", която управлява територията - е "доста голяма заявка".

Но той също така каза, че Израел е съсредоточен върху елиминирането на висшето ръководство на "Хамас", което може да се постигне по-бързо.

"Мисля, че колкото по-дълго продължава този конфликт, толкова по-трудно може да стане", каза Браун пред репортери, преди да пристигне в Япония в четвъртък, в първото си подробно изявление относно конфликта от неговото избухване преди месец.

Израел започна наземна и въздушна офанзива срещу "Хамас" в Ивицата Газа, след като въоръжени мъже преминаха оттам в Южен Израел на 7 октомври, убивайки 1400 души и вземайки около 240 други за заложници.

Палестински служители казаха, че 10 569 жители на Газа са били убити към сряда, около 40% от тях деца, и хуманитарните проблеми в обсадената територия нарастват.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви в сряда, че броят на цивилните, убити в Газа, показва, че има нещо "явно нередно" във военните операции на Израел.

Браун, който пое поста преди малко повече от месец, изрази увереност, че Израел спазва законите на войната в Газа.

Той също така каза, че има възможност израелската армия да подобри публичните си обяснения за поведението си и че той е повдигнал този въпрос пред израелския си колега.

"Има място за подобрение въз основа на това, което виждаме", каза Браун. "Това, за което говорих с него, е как да демонстрират - не само с видеоклиповете, но и докато те говорят за ударите - защо атакуват някои места, да предоставим повече контекст за самите удари."

Запитан дали е загрижен, че високият брой на цивилните палестински жертви може да накара хората да се присъединят към редиците на екстремистите, Браун каза: "Да, много. И мисля, че това е нещо, на което трябва да обърнем внимание."

"Ето защо, когато говорим за време - колкото по-бързо може да се стигне до момент, в който да спрат военните действия, толкова по-малко хора ще се радикализират и ще станат бъдещи членове на "Хамас"", каза той .

Макрон: Спешно е необходима хуманитарна пауза в Газа

Макрон: Спешно е необходима хуманитарна пауза в Газа

В конференцията в Париж участват представители на около 80 държави, както и ръководители на международни организации