Американският пратеник за Близкия изток Брет Макгърк ще пътува до региона тази седмица за продължаване на преговорите за освобождаването на заложниците, държани от палестинската ислямистка групировка "Хамас" в Газа, каза във вторник високопоставен служител на администрацията на Байдън, цитиран от "Ройтерс".

Макгърк, който участва в предишни преговори, ще посети Египет в сряда и Израел в четвъртък, каза служителят.

Срещите са последните в текущите преговори между Съединените щати, Египет, Израел и Катар, които се стремят да постигнат пауза във войната и освобождаването на повече от 100 заложници, държани от "Хамас" след трансграничната атака срещу Израел на 7 октомври.

Междувременно САЩ също така предложиха проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН , призоваваща за временно прекратяване на огъня във войната Израел-"Хамас".

Съединените щати "не планират да бързат" с гласуването, за да дадат време за преговори, каза високопоставен служител на американската администрация, пожелал анонимност, пред "Ройтерс" в понеделник.

Американски служители казаха, че продължаващите преговори за заложници са били продуктивни, но са изисквали повече текуща работа.

Южна Африка иска Хага да признае израелската окупация за незаконна

Южна Африка иска Хага да признае израелската окупация за незаконна

Очаква се на съдиите да отнеме приблизително шест месеца, за да издадат становище по искането