Комисията по въоръжените сили в американския сенат обвини Кремъл в опит за организиране на държавен преврат в Черна гора през 2016 г., предадоха информационните агенции.

Според информация на "Foreign Policy", на специално заседание на комисията, посветено на събитията в Черна гора вицепрезидентът на Атлантическия съвет на САЩ Деймън Уилсън е заявил, че организирането на преврат в Черна гора е било руският план Б за осуетяване на присъединяването на страната към НАТО.
След като другите средства - агитацията срещу алианса, влиянието на сръбската православна църква, пропагандната кампания в медиите и социалните мрежи, не са помогнали на Кремъл да постигне желания резултат на изборите в балканската страна, е направен опит за насилствено дирижиране на властта.

В тази връзка Уилсън предлага да се усъвършенства американската стратегия по отношение на Русия, в която икономическите санкции да бъдат само един от нейните инструменти.

Черна гора обвини Русия в опит за преврат

Черна гора обвини Русия в опит за преврат

Главният специален прокурор Миливой Катнич

Москва води "война в сянка", чиято главна цел е да дестабилизира западния свят и да си върне ролята на втори властови полюс в световната политика, противостоящ на САЩ, заяви пред комисията експертът от

Центъра за анализ на европейската политика Януш Бугайски.

"Европа е основно поле на тази битка за влияние, в която Москва не зачита независимостта или целостта на нито една от държавите, попадащи в полезрението й." - коментира експертът.

По думите му, Кремъл гледа на Балканите като на уязвима за руското влияние част от Европа.

Припомняме, на 5 юни 2017 г. Черна гора стана 29-ият член на НАТО. Решението за влизане в алианса беше взето през април от парламента на страната.

НАТО официално издигна флага на Черна гора

НАТО официално издигна флага на Черна гора

Основното стратегическо предимство на страната са дълбоките пристанища

През есента на 2016 г. черногорската прокуратура обяви, че е предотвратен опит за държавен преврат в страната и покушение срещу тогавашния премиер Мило Джуканович. По данни на правоохранителните органи, наред със сръбските националисти в групата заговорници е имало и двама руски агенти. Москва отрече участието си в пуча.

Черна гора издирва двама руснаци и трима сърби за организиране на преврат

Черна гора издирва двама руснаци и трима сърби за организиране на преврат

Те са заподозрени от властите на Черна гора в организирането