Делегация на Сената на САЩ, състояща се от републиканеца Роб Портман и демократа Ейми Клобучар, е посетила във вторник градовете Буча, Ирпин и Гостомел в Киевска област в Украйна, съобщи "Укринформ".

Зеленски се срещна с американски сенатори

Зеленски се срещна с американски сенатори

Републиканците направиха необявено посещение

"Цивилни жилища са били обстрелвани. Знаем, че точно тук бяха убити журналисти, знаем, че цивилни бяха убити точно от другата страна на улицата. Всичко това се случи наистина в крайградска зона, каквато вие ще видим навсякъде в САЩ, като крайградската зона в побратимените градове Синсинати или Кливланд", каза сенатор Клобучар.

"Това са цивилни жилищни сгради, а не са били военни цели и можете не само да прочетете за това, но можете да го видите, да го почувствате, да говорите с хората, които са го преживели. Трудно е за вярване. Така че ние сме в позиция да се върнем и да говорим за това. Това е важно, защото американският народ беше много щедър, но трябва да гарантирате, че има ангажимент към Украйна в дългосрочен план", добави сенатор Портман.

Американски сенатори обвиняват Русия в геноцид с резолюция

Американски сенатори обвиняват Русия в геноцид с резолюция

Демократи и републиканци представиха в четвъртък в Сената такъв документ

В Гостомел сенаторите посетиха летището Антонов, където им бяха показани унищожените самолети Мрия и Руслан и разказаха за защитата на летището. Сенаторите благодариха на украинските военнослужещи за тяхната смелост.

Както беше съобщено, делегацията на междупарламентарната мрежа "Обединени за Украйна" посети Киевска област на 24 август.

Припомняме, че в края на юли, Сенатът на САЩ прие резолюция, призоваваща Държавния департамент на страната да признае Русия за държава-спонсор на тероризма.

През май, Мич Макконъл, най-висшият републиканец в Сената на САЩ, направи заедно с други сенатори републиканци необявено посещение в Киев и се срещна с украинския президент Володимир Зеленски.