Американски въздушен удар по ракетна установка късно в понеделник осуети нападение срещу военновъздушната база "Айн ал-Асад", която е домакин на американските и други международни сили в Западен Ирак, са заявили два източника от иракската армия, цитирани от Ройтерс.

Иракски военни източници казаха, че ракетна установка, монтирана на каросерията на малък камион, е била паркирана в селски район на около 7 км източно от базата, с най-малко две ракети, готови да бъдат изстреляни към "Айн ал-Асад" .

Въздушният удар на САЩ е унищожил установката, каза служител на армията.

Представители на ръководената от САЩ коалиция не бяха открити веднага за коментар относно удара.

Съединените щати имат 900 войници в Сирия и още 2500 в съседен Ирак и казват, че тяхната мисия е да съветват и подпомагат местните сили, опитващи се да предотвратят възраждането на "Ислямска държава", която през 2014 г. превзе големи части от двете страни, но по-късно беше отблъсната.

Откакто войната между Израел и Хамас започна миналия октомври, американската армия е била атакувана най-малко 100 пъти в Ирак и Сирия, обикновено с ракети и атакуващи дронове.

Свързани с Иран милиции в Ирак и Сирия се противопоставят на кампанията на Израел в Газа и държат САЩ частично отговорни за израелските действия.

Ирак закрива антитерористичната коалиция на САЩ в страната

Ирак закрива антитерористичната коалиция на САЩ в страната

След като при американска атака загина лидер на милиция в Багдад