Правителството на Ирак сформира комитет, който да подготви закриването на мисията на ръководената от САЩ международна коалиция в страната. Това обяви кабинетът на премиера Мохамед Шия ал-Судани, съобщава "Ройтерс".

Изявлението на Судани дойде ден, след като удар на САЩ уби лидер на милиция в Багдад. Атаката предизвика гняв сред свързаните с Иран групировки, които поискаха правителството да прекрати присъствието на коалицията в Ирак.

"Правителството определя датата за началото на двустранния комитет за постигане на договорености за окончателно прекратяване на присъствието на международните коалиционни сили в Ирак", посочват от кабинета на Судани.

Комитетът ще включва представители на военната коалиция.

Американската армия нанесе удара вчера като отмъщение срещу скорошните атаки срещу своя персонал, съобщи Пентагонът.

Атака с дрон уби четирима бойци на проиранската милиция в Ирак

Атака с дрон уби четирима бойци на проиранската милиция в Ирак

Групата обвини САЩ и се закани да отмъсти

Съединените щати имат 900 войници в Сирия и 2500 в Ирак на мисия, която те твърдят, че има за цел да съветва и подпомага местните сили, опитващи се да предотвратят възраждането на "Ислямска държава", която през 2014 г. превзе големи части от двете страни, но в крайна сметка бе победена.

Свързани с Иран милиционерски групировки в Ирак и Сирия се противопоставят на кампанията на Израел в ивицата Газа и държат САЩ частично отговорни за нея.

Судани има ограничен контрол върху някои подкрепяни от Иран фракции, от чиято подкрепа се нуждаеше, за да спечели властта преди година и които сега формират мощен блок в неговата управляваща коалиция.

"Подчертаваме нашата твърда позиция за прекратяване на съществуването на международната коалиция, след като оправданията за нейното съществуване са приключили", заяви Судани.

Вчера "Ислямска държава" пое отговорност за двете експлозии в Иран, които убиха близо 100 души и раниха десетки по време на церемония в памет на висшия командир Касем Солеймани.

САЩ отвърнаха на ударите срещу базата им в Ирак

САЩ отвърнаха на ударите срещу базата им в Ирак

Атакувани са подкрепяни от Иран групировки