Военен съд в Мианмар осъди американския журналист Дани Фенстър на 11 години затвор, предаде BBC.

Фенстър е признат за виновен за нарушаване на имиграционния закон и насърчаване на несъгласие с военните. По-рано тази седмица му бяха повдигнати още две обвинения в подстрекателство към бунт и тероризъм, за които максималната присъда е доживотен затвор.

Делото по новите обвинения ще започне на 16 ноември.

37-годишният Фенстър, който е главен редактор на сайта Frontier Myanmar, е задържан на международното летище в Янгон през май. Той е един от десетките местни журналисти, които бяха арестувани след военния преврат през февруари. Преди това Фенстър е работил за Myanmar Now, независим новинарски сайт, който критикува военните след преврата.

Журналистка на Би Би Си напусна Русия, след като Москва отказа да ѝ разреши да работи

Журналистка на Би Би Си напусна Русия, след като Москва отказа да ѝ разреши да работи

ФСБ я определи за заплаха за националната сигурност

"Всички обвинения се основават на твърдението, че е работил за забранената медия Myanmar Now. Дани е подал оставка от Myanmar Now през юли 2020 г. и се е присъединил към Frontier през следващия месец, така че по време на ареста му през май 2021 г. той е работил с Frontier повече от девет месеца. Няма абсолютно никакво основание Дани да бъде осъден по тези обвинения", пишат от Frontier Myanmar.

САЩ настояват техният гражданин да бъде освободен, но засега безуспешно. В изявление преди произнасянето на присъдата Държавният департамент на страната коментира, че "дълбоко несправедливият характер на задържането на Дани е очевиден за целия свят".

Военните в Мианмар завзеха властта през февруари, след като претърпяха поражение на изборите от управляващата Национална лига за демокрация.

Те твърдят, че не са имали друг избор, освен да организират преврата поради широко разпространени измами по време на гласуването. Избирателната комисия на страната обаче заяви, че няма доказателства в подкрепа на тези твърдения.

Превратът предизвика масови демонстрации на цивилни в цялата държава, които бяха разпръсквани с брутални действия. Най-малко 1178 души загинаха, а 7355 бяха арестувани по обвинения в дисидентство. Около 80 местни журналисти също бяха задържани заради отразяване на събитията.

САЩ искат ООН да окаже натиск върху хунтата в Мианмар

САЩ искат ООН да окаже натиск върху хунтата в Мианмар

Коронавирусът, гладът и репресиите съсипват страната