Американските индианци са възмутени от кодовото име на операцията, при която беше ликвидиран лидерът на „Ал-Кайда" Осама бин Ладен, съобщават чужди медии.

Ръководителката на Сенатския специален комитет по работите на индианците Лорета Туел посочи, че администрацията на САЩ е нямала право да прави това. Джеронимо е името на вожда на племето на ,апачите който е бил убит от белите заселници.

Шефът на ЦРУ Леон Панета заяви в отговор, че думата „Джеронимо", която някои американци използват в значение на „браво, отлично" и „успяхме", е била избрана като парола, означаваща успех на операцията.

„Имаше период от 20-25 години, когато ние реално не знаехме какво се случва там. Но накрая ръководителят на операцията адмирал Макрейвън произнесе думата „Джеронимо". Това беше парола, означаваща, че са убили бин Ладен", заяви Панета.

„В американското общество е много разпространено неуместното използване на символите на индианците и това оказва разрушително влияние върху децата - както на индианците, така и на останалите", изтъкна Туел, която сама принадлежи към коренното население на американския континент.

Тя е посочила, че този въпрос ще бъде поставен на обсъждане в сената при обсъждането на стереотипите по отношение на коренните жители на Америка.

Вождът Джеронимо е оглавявал последната група апачи, която е продължила въоръженото съпротивление срещу белите заселници през XIX век.

Ловът за лидери на терористи започна да се асоциира с Дивия запад още от 2001 година. Изявлението на президента Джордж Буш през 2001 година бин Ладен да бъде заловен жив или мъртъв силно напомняше плакатите на известни стари холивудски уестърни, на които са били изобразявани престъпници и индиански вождове.

С Дивия Запад се асоциираха най-неуправлявемите територии в западен Пакистан, а един американски анализатор нарече бин Ладен „Джеронимо на 21 век, който се опитва да се крие от американската армия някъде по билото, който твърде напомня американския Див Запад.

Джеронимо се е криел в края на XIX век именно в планинския масив на Сиера Мадра.

Осама бин Ладен беше сравнен с индианския вожд Джеронимо и от професор Алън Милет от университета в щата Охайо.