Американските спецслужби подслушвали телефона на бившия руски посланик в САЩ Сергей Кисляк, съобщи ТАСС.

Това е станало с решение на специален съд, който разглежда при закрит режим за дело, свързано със шпионаж. За това се казва в книгата на журналиста Майкъл Вулф "Огън и ярост: Белият дом на Тръмп отвътре" (Fire and Fury: Inside the Trump White House), която вторник бе пусната за продажба.

Кисляк: Разговорите с Флин бяха напълно прозрачни

Кисляк: Разговорите с Флин бяха напълно прозрачни

Комуникацията беше напълно коректна, спокойна, абсолютно прозрачна

Авторът припомня, че след телефонен разговор с Кисляк е трябвало да подаде оставка съветникът по национална сигурност на САЩ Майкъл Флин.

Подалият оставка генерал отначало се опита да скрие, че е обсъждал с руския дипломат въпрос за американските санкции, но след това осъзна, че в опита си да скрие от президента Доналд Тръмп и вицепрезидента Майк Пенс съдържанието на разговора.

Книгата за Тръмп – 336 страници експлозив

Книгата за Тръмп – 336 страници експлозив

„Огън и ярост“ светкавично се изкачи от 48 449-о място до първата позиция…

Както се отбелязва в книгата на Вулф, разговорите са записани от бившия главен прокурор на САЩ Сали Йейтс.

"Йейтс е съобщила в Белия дом, че в действителност разговора на Флин с Кисляк е бил записан в качеството на "съпътстващ материал" по време на подслушване, за което са имали разрешение - пише авторът.

Подслушването на разговора с руския посланик вероятно е водено с разрешение на секретния съд под надзора на международни разузнавачи и по същото време случайно е записана беседата с Флин".

Кисляк приключи мандата си на руски посланик в САЩ

Кисляк приключи мандата си на руски посланик в САЩ

Очаква се Анатолий Антонов да поеме поста

Този специален съд действа в САЩ в съответствие със закона за надзор за дейността на международни разузнавачи и издава разрешения на спецслужбите за провеждане на няколко операции, които непреднамерено могат да засегнат и американците.

В началото на декември Флин призна в съда своята вина за лъжливи показания, касаещи неговия разговор с Кисляк. В същото време САЩ продължава разследването за евентуално вмешателство на Русия в американските избори.

Москва нееднократно опроверга всички обвинения за опити да се повлияе на резултатите от американските избори.

Кисляк, който м.г. се върна в Русия след завършване на мандата си, по-рано определи като позор подслушването от американски спецслужби на телефона на посланика на Русия в САЩ.