Американският флот засилва присъствието си в Егейско море, за гарантиране на регионалната сигурност помагат и британски военен кораб, и френска фрегата, съобщава "Катимерини".

Командирът на USS Mitscher Иън Скалиатин посреща група журналисти за обиколка на разрушителя в Пирея, потвърждавайки засиленото американско присъствие в през последните седмици.

"Нашето присъствие в Средиземноморието и сътрудничеството с гърците са от жизненоважно значение за сигурността в този изключително важен регион", коментира Скалиатин.

Ракетоносецът от клас Арли Бърк пристига в Пирея на 13 април за планирано посещение на пристанище, чиято цел е да засили отношенията между САЩ и Гърция, като присъствието на кораба в Средиземно море "се разглежда като демонстрация на постоянния ангажимент на Вашингтон за колективна сигурност в региона", се казва в съобщение на американското командване на ВМС Европа-Африка.

Посещението на USS Mitscher в Пирея е "друга демонстрация на нашето възприятие за Гърция като стълб на регионалната стабилност", допълва той.

Коментирайки инициативата американското посолство благодари на Скалиатин. "Много благодарим на USSMitscher, командир Склатиатин и екипажа за посрещането на групата от гръцки медии за впечатляващото представяне на кораба. Чудесно е да чуем колко е важно да работим с нашите международни партньори, за да гарантираме регионалната сигурност и свободните и открити водни пътища, "Ние сме НАТО", пише посолството. 

USS Mitscher е един от няколкото съюзнически кораби, които в момента са в Гърция, включително британски военен кораб и френската фрегата Languedoc, която понастоящем също е разположена в Пирея.

Американските военни кораби плават в пристанището на Родос и военноморската база Суда в Крит през последните седмици.

Бойни кораби на Русия следят разрушител на САЩ в Черно море

Бойни кораби на Русия следят разрушител на САЩ в Черно море

Разрушителят Ross е навлязъл в Черно море вчера