Един от колосите на американската индустрия - General Electric (GE), ще бъде разделен на три отделни компании, съобщава CNBC.

Всяко от подразделенията ще се фокусира върху различна сфера - авиация, здравеопазване и енергетика. Очаква се здравната компания да бъде обособена до началото на 2023 г., а енергийната - до 2024 г., става ясно от съобщение на GE.

"Създавайки три глобални публични компании, всяка от тях ще може да се възползва от по-голям фокус, адаптирано разпределение на капитала и стратегическа гъвкавост, за да постигне дългосрочен растеж и стойност за клиентите, инвеститорите и служителите", посочва главният изпълнителен директор Лорънс Кълп в изявление.

Името GE ще продължи да се използва от авиационното звено, а Кълп ще остане да го ръководи.

General Electric уволнява 6,5 хил. души

General Electric уволнява 6,5 хил. души

GE се стреми да намали разходите

General Electric е основана в края на XIX в. от Томас Едисон и преминава през няколко трансформации заедно с промените в американската икономика, като се превръща в лидер в производството на уреди, реактивни двигатели и енергийни турбини.

Конгломератът се разраства бързо през 80-те години на миналия век под ръководството на покойния Джак Уелч, навлиза във финансовите услуги и купува телевизия NBC. По този начин постига завиден ръст на приходите и възвръщаемост за инвеститорите.

През последните две десетилетия акциите на GE се представят доста зле на борсата, а от 2009 г. насам губят по 2% годишно. Компанията трябва да се справя и с големи дългове, които предизвикват скептицизъм на Уолстрийт.