Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че американският „Закон Магнитски", санкциониращ руснаци, обвинени в нарушаване на човешките права, трови отношенията между Москва и Вашингтон, съобщава Ройтерс и РИА Новости.

Това е много лошо. Това, разбира се, трови нашите отношения", каза той по време на годишна пресконференция с медии.

Той изтъкна, че проектозаконът на руския парламент в противовес на „Закон Магнитски" е „подходящ" отговор. Реакцията на Държавната дума е емоционална, но адекватна, поясни руският президент.

Путин обяви, че все още не е виждал текста на проектозакона и ще вземе решение дали да го подпише първо след като го прегледа. Очаква се в петък текстът да мине на трето четен в Държавната Дума, след което да се гласува в Горната камара и да се изпрати на президента за подпис.

Запитан от журналист на РИА Новости за руско-американските отношения Путин заяви, че „ние не сме заинтересовани от влошаване на отношенията".

Руският президент отговаря и на редица други въпроси свързани с вътрешната и външната политика на страната.

Журналист от Асошиейтед прес зададе въпрос на Путин дали Русия не се страхува от изгубване на позицията си в Сирия, на който руският президент отговори, че не е загрижен за съдбата на президента Башар Асад. „Нас ни безпокои какво ще се случи след това", каза той.

По отношение на икономиката той каза, че е удовлетворен от растежа на руската икономика.

"Смятам, че този резултат е добър на фона на рецесията в Еврозоната и темповете на растеж в САЩ", изтъкна руският президент, имайки предвид икономическият растеж от януари до октомври в Русия - 3,7%.

Путин посочи, че средната заплата е нараснала с 8,8% за 2012. Той също така отбеляза, че инвестициите в основния капитал са нараснали, като растежът в обработващата промишленост е по-висок.

Той заяви, че положителният баланс на руската търговия е достигнал 164 милиарда долара за януари-октомври. Държавният дълг също е доста нисък около 10%. "По този показател имаме една от най-добрите позиции сред развитите страни в света", заяви Путин.

На въпрос за корупцията в страната Путин изтъкна, че е необходимо увеличаване на санкциите срещу корумпирани служители и отбеляза, че работата срещу корупцията трябва да бъде последователна и упорита.

Запитан за отношенията с Грузия държавният глава на Русия подчерта, че има позитивни сигнали до момента от страна на новия кабинет на Биздина Иванишвили. Той обвини грузинския президент Саакашвили, че e довел двустранните отношения до „мъртвия им край".

Държавният глава на Русия по този начин възражда многочасовите ежегодни пресконференции с медиите. За първите си два мандата Путин проведе седем такива срещи. За разлика от предишните пресконференции тази не се провежда в Кремъл, както обикновено, а в Центъра за международна търговия в Москва. Отпуснати са акредитации за около 1000 руски и 200 чуждестранни журналисти.

Първата голяма пресконференция на Путин се проведе през юли 2001 година. Тогава са участвали 400 журналисти и на Путин са му били зададени 22 въпроса. През 2008 година са били акредитирани 1364 журналисти. Тогава Путин е отговорил на 106 въпроса от 80 журналисти. Така през 2008 тя е продължила 4 часа и 40 минути, в сравнение през 2003-та - 2 часа и 40 минути, 2004 г. - 3 часа и 2 минути, 2007 година - 3 часа и 32 минути.

Припомняме, вчера Държавната дума прокара на второ четене поправка, която забранява на американци да осиновяват руски деца. Само преди няколко дни Комитетът по конституционно законодателство към Руската Дума подкрепи поправката, забраняваща осиновяването на руски деца от американци, в така наречения „закон за Дима Яковлев" (Дима Яковлев - 2-годишното русначе, починало във Вирджиния, след като приемният му баща го заключил в автомобила на слънце)

Първото четене на поправката мина на 14 декември, като законът ще влезе в сила от 2013-та. Тя е свързана с приетия преди две седмици от американския Сенат „Закон Магнитски", който е насочен срещу руски официални лица, които нарушават човешките права. Законът позволява също да се замразяват финансовите активи на санкционираните руснаци.

Законът по-специално е насочен към руски официални лица, за които Белият дом смята, че имат връзка със смъртта на руския адвокат Сергей Магнитски в следствен изолатор през 2009 година, но също така е насочен и към други нарушения на човешките права в Русия.
Магнитски бе обвинен в данъчни измами на стойност 230 милиона долара.